Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve je bilo spremno za operaciju koja bi joj uvelike olakšala život, a onda je stigla tužna vijest.


'Sve je bilo spremno. Od deset sati ujutro cijela je bolnica u Kragujevcu bila na naogama. Djelatnici sanitetske službe bili su spremni, a onda, 5 minuta nakon podneva, stigao je poziv', ovako svoju tužnu priču započinje 28-godišnja Jovana Balaban iz Kragujevca u Srbiji koja je čitav život bori s bolešću srca.

FOTO Ovako su liječnici odali počast dječaku (11) koji je darovao organe

Vezani članci Slika nije dostupna Srbija: Pod mentorstvom hrvatskih liječnika, prva transplatacija srca Slika nije dostupna Ivan slavi dva rođendana!

'Koliko radosti, još više tuge. Rekli su mi da su roditelji stradalog, čije sam srce trebala primiti, zabranili transplantaciju', ispričala je Jovana za Blic.

Njezino bolesno srce radi tek jednom petinom snage, a jedini spas od sigurne smrti je transplantacija.

'Posljednje sam tri godine doslovno vezana za krevet, više mi ništa ne pomaža, samo novo srce jer moje je toliko slabo da mu nema spasa', kazala je.

Iako je mislila da će joj taj dan donijeti životnu radost i novo srce, kaže, ne ljuti se na roditelje donatora.

Znanstvenici vjeruju da mogu napraviti u potpunosti funkcionalno 3D isprintano srce

'Ne znam ni tko su oni ni čije je srce bilo meni namjenjeno', rekla je Jovana, studentica ekonomije pred kojom je još samo jeda ispit prije stjecanja diplome.

'Kada dobijem novo srce, rodit ću dvoje djece', odlučno je rekla te poručila svima da dobrom voljom mogu spasiti mnoge živote, a netko koga su ljudi iznimno voljeli može nastaviti živjeti u drugom tijelu.

Još od malena Jovana se bori sa bolešću srca, oboljela je od raka koji je znatno oštetio njezino srce te zbog toga ostala u tijelu djeteta. Srce koje je trebala dobiti pripadalo je djetetu stradalom u automobilskoj nesreći.

Iako su se složili da će donirati srce, roditelji djeteta su na kraju odustali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook