Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za nestalim pomorcima

Šefica EMSA-e za DNEVNIK.hr: "Nove satelitske snimke nisu pokazale ništa. Francuzi su zatražili snimanje područja do ponedjeljka"

Objekt na moru (Foto: Dnevnik.hr)
Objekt na moru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Foto: bourbonoffshore.com Objekt na moru (Foto: Dnevnik.hr) Objekt na moru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kapetan Dino Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Kapetan Dino Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Galerija 1/5 >>
Na Atlantiku i dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i šestoricom članova njegove posade. Ipak Francuzi su najavili prekid potrage u dosadašnjem obimu.

- Tegljač Bourbon potonuo je 26. rujna, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dinu Miškića iz Šibenika.

- Opsežnija potraga pokrenuta je 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

- 9. listopada satelit je iz svemira uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi.

- Tijekom noći s 9. na 10. listopada Francuska šalje još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima.

19:40 Na najnovijim satelitskim snimkama, nažalost, nema ničega što bi pomoglo u potrazi za nestalim pomorcima. Potvrdila je to za DNEVNIK.hr šefica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA) Maja Markovčić Kostelac.

"Nismo ništa vidjeli iako je vrijeme lijepo, na snimkama se nije pokazalo ništa. Mi ćemo i dalje snimati to područje, kako su Francuzi zatražili do ponedjeljka. Jednom dnevno stižu nam snimke kako sateliti prolaze. Francuzi su izvijestili o četiri broda u području traganja", kazala je Markovčić Kostelac.

17:50 Udruga pomoraca Nautilus International koja broji 20.000 članova iz Britanije, Nizozemske i Švicarske zatražili su od francuske vlade nastavak potrage za nestalim pomorcima. Na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske, udruga ITF je uputila pismo na sve institucije koje mogu utjecati na to da se potraga nastavi. Radi se o udruzi The International Transport Worker's Federation koja objedinjuje 670 podružnica diljem svijeta i predstavlja oko 18.5 milijuna transportnih radnika, doznajemo od glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Nevena Melvana.

"Satelitske snimke koje toliko iščekujemo dolaze s odmakom od šest sati, potom je potrebno dva sata dok ih se pregleda. Prvi podaci mogli bi biti poznati tek večeras", kazao je Melvan za DNEVNIK.hr.

17:09 Iz Sindikata pomoraca doznajemo kako Francuzi najavljuju prekid potrage na Atlantiku u dosadašnjem obimu. "Francuska vlada razmišlja o prekidu potrage kakva je trenutno. Potragu bi trebao nastaviti samo brod Alp Striker, a svi drugi brodovi bit će upozoreni da opreznije prolaze tim područjem", potvrdio je za DNEVNIK.hr Dragomir Mucić.

Iz Sindikata pomoraca zato su uputili dopis ITF-u u kojem zahtijevaju nastavak potrage kao i dosada. To pismo proslijeđeno je francuskoj vladi, predsjedniku Macronu, luksemburškim administrativnim službama te Hrvatskoj vladi.

14:00 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako nema novih informacija o nestalom kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode u Atlantiku. "Siguran sam da kao Vlada činimo apsolutno sve, uključujući i ponudu da sufinanciramo daljnju potragu za kapetanom Miškićem. Želimo riješiti taj problem", poručio je.

11:40 Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za DNEVNIK.hr da se danas u popodnevnim satima očekuje nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

''Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja'', kaže Frka-Petešić.

''Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita'', dodao je.

Frka-Petešić ističe i nekoliko okolnosti koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna. ''To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje'', objašnjava Frka-Petešić.

Kao prednost brodova šef Vladina ureda ističe i činjenicu da oni mogu djelovati i noću. ''Ne ovise toliko o oblacima i noću je još i vidljivije ako je netko na splavi. Oni će lako uočiti brod noću pa bi rakete koje bi ispalili bile brodovima vidljivije'', zaključuje Zvonimir Frka-Petešić.

09:05 Podršku potrazi i nadu u povratak kapetana Dine Miškića izrazio je u četvrtak i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

''I Vatreni se priključuju dobrim željama i podršci da se potraga nastavi i da se kapetan Dino vrati doma'', kazao je Dalić na konferencije za medije nakon utakmice Hrvatske i Mađarske.

Potraga još bez rezultata

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem na noge je digla cijelu Hrvatsku. Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača za Morski.hr je u četvrtak rekao kako potraga još uvijek nije dala rezultate. 

"Bio sam sinoć (u srijedu, op. a.) na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. Alp Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto", rekao je Filipinac. Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu.

Pročitajte i ovo Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) 7 najvažnijih stvari Što sve dosad znamo o havariji Bourbon Rhodea te velikoj potrazi za nestalim pomorcima

Pročitajte i ovo Romano Perić i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) HAVARIJA BOURBON RHODEA Stručnjak poručuje: ''Dokle god se ne pronađu splavi, možemo vjerovati u pozitivan ishod''

''Molitva, molitva, molitva. To je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi'', rekao je za Morski.hr filipinski pomorac.

Hrvatska je Francuskoj predložila da snosi dio troškova potrage za nestalima. ''Za sada Francuska ne smatra to potrebnim i oni sada to vode samostalno", kazao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera. Istaknuo je kako su tražili angažiranje vojnih zrakoplovnih snaga. "Oni sada to razmatraju." Pomorci se traže i pomoću satelita.

"Sateliti kruže i treba čekati izvjesno vrijeme da se nađu na istoj lokaciji. Za sada je samo jedan satelit uhvatio predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati", rekao je.

Kako je u četvrtak tekla potraga za hrvatskim kapetanom Miškićem i šestoricom članova njegove posade, pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene