Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRATITE TIJEK POTRAGE

Član posade trgovačkog broda koji traga za nestalim pomorcima: "Upravo su nam zadali novi zadatak. Dat ćemo sve od sebe u potrazi"

Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube)
Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) screenshot YouTube
Aktualno Galerija Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Foto: Ministre des Armées Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Foto: bourbonoffshore.com Kapetan Dino Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Kapetan Dino Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore +5 Usporedba područja potrage s Jadranskim morem (Ilustracija: Morski.hr) Galerija 1/10 >>
Potraga za nestalim pomorcima na Atlantiku traje i dalje. Očekuju se i rezultati najnovijih satelitskih snimki. Hrvatska je Francuskoj ponudila platiti dio troškova potrage, a o samoj potrazi pričaju i pomorci koji sudjeluju u njoj.

- 9. listopada stigla je informacija da je satelit uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi.

Pročitajte i ovo Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) NOVO PRIOPĆENJE Bourbon Offshore oglasio se o potrazi za nestalim pomorcima: Uz brodove i avion Hercules traže ih i bespilotne letjelice, ali zasad bez rezultata Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) "ŠANSA POSTOJI" Šef Bourbon Offshorea objavio: "Potraga neće završiti na neki određeni dan". Spašeni Ukrajinci otkrili dragocjenu informaciju

- Tijekom noći s 9. na 10. listopada Francuska šalje još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima.

- Opsežnija potraga pokrenuta je 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu. 

22:51 Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, za Morski.hr dao je najnovije informacije o potrazi na Atlantiku.

"Još uvijek tražimo. Vrijeme je dobro, ali ne vidimo ništa. Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. ALP Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto", rekao je Filipinac.

Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu.

"Nisam siguran ima li uopće zrakoplova uključenih u potragu, no dok sam ja na dužnosti, nisam ih vidio", rekao je.

Na kraju je poručio da ljudima i brodovima koji su uključeni u potragu najviše sad može pomoći dobra volja.

"Molitva, molitva, molitva… to je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi", rekao je Filipinac.

19:54 Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca Hrvatske za Dnevnik Nove TV rekao je kakvo je najnovije stanje u potrazi za nestalim pomorcima. Osvrnuo se i na jučerašnje satelitske snimke na kojima je uočen objekt, koji u potrazi u četvrtak ipak nije pronađen. Isto tako, komentirao je i kad možemo očekivati rezultate najnovijih satelitskih snimki.

Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca Hrvatske i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Logično je, ali ne mogu vjerovati. Taj objekt treba naći, treba ga locirati. ne smije ostati praznina ovdje, da smo vidjeli nešto na satelitskoj snimci a da ne znamo što smo vidjeli. Mislim da treba strpljenja i još snaga i da treba nastaviti traganje", naglasio je Svalina.

Rekao je da očekuje tijekom večeri i rezultate novih satelitskih snimki. "Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras", dodao je Svalina.

19:30 Hrvatska je Francuskoj predložila da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i Dino Miškić. Tu su ponudu iznijeli zajedno s predstavnicima Ukrajine, čiji su državljani činili najveći dio posade.

''Za sada Francuska ne smatra to potrebnim i oni sada to vode samostalno“, kazao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

Istaknuo je kako su tražili angažiranje vojnih zrakoplovnih snaga. "Oni sada to razmatraju. Još uvijek nemamo odgovor na to budući da je to jako udaljeno područje. Za sada nemamo konkretan odogovor. Za sada je na tom području 8 brodova. Brodovi su tamo 24 sata. Oni su tamo i noću, što je razlika s avionima i satelitima. Noću su ti brodovi još uočljiviji, jer imaju svjetla i tada se te rakete bolje vide. I to je prednost brodova u odnosu na druge mogućnosti potrage“, rekao je.

Napomenuo je kako je Hrvatska angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je iskoristila mogućnosti pet satelita za potragu. "Sateliti kruže i treba čekati izvjesno vrijeme da se nađu na istoj lokaciji. Za sada je samo jedan satelit uhvatio predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati. Danas se još jedan satelit našao iznad tog područja. Trenutno se analiziraju ti snimci. Do kraja dana očekujemo informacije da li se nešto nalazi na toj snimci", rekao je. 

16:58 Nove satelitske snimke bit će dostupne za sat i pol vremena. Potvrdila je to za Dnevnik Nove TV Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica EMSA-a.

"Potraga koja je jučer provedena temeljem snimaka koje smo uputili francuskim nadležnim tijelima nažalost nije urodila pozitivnim rezultatom i do ovog trenutka nije pronađen splav niti ljudi. Nove satelitske snimke očekujemo kroz sat i pol vremena nakon čega ćemo ih analizirati i vidjeti da li ponovno možemo identificirati nešto što bi upućivalo na potragu, da se negdje usmjeri potraga", kazala je.

15:15 Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan danas je bio u Rotterdamu gdje je održao sastanak s glavnim tajnikom međunarodne organizacije transportnih radnika, kolegicom iz Francuske te kolegama iz Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se nastavio pritisak na francusku vladu i tvrtku Bourbon Offshore da se traganje i spašavanje nastavi ''u onom opsegu kao što je bilo prvih pet dana''.

''Puni su podrške, pogotovo kolegica iz Francuske koja je jutros predamnom zvala francusku administraciju i slala mailove Bourbon Offshoeru i vršila apsolutni pritisak i na vladu i na tvrtku da se traganje i spašavanje nastavi dok god postoji i promil šanse da se ljude nađe'', rekao nam je Melvan.

14:00 Jedan splitski upravitelj stroja na brodu rekao je za DNEVNIK.hr da je važno doznati što se s brodom događalo tijekom dva tjedna koja je proveo u suhom doku na popravku. ''Želio sam doznati što su to radili u tom suhom doku. Možda se nije radilo ništa, možda se jako malo popravilo, nabacilo boje i to je to. Pitanje je koliko su novca potrošili i imali volje popraviti brod. I drugi veći brodovi se poprave i izbace iz suhog doka u dva tjedna i budu OK'', kazao nam je.

Pojasnio je da su splavi u koje su se pomorci ukrcali napravljene tako da cijela posada može stati u njih. ''Trojica pomoraca koja su pronađena živa bila su sama u splavi. Znači da je u trenucima u kojima su napuštali brod bilo dosta konfuzno. Kako to da ih nije bilo više u toj splavi? Kako su napuštali brod? Sve je to nepoznato'', kaže upravitelj stroja.

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom traje dva tjedna. Naš sugovornik objašnjava da Bourbon Rhode mora platiti veći dio potrage. ''Koliko taj Bourbon ima volje tražiti? Sve se to plaća. A tko će platiti nego Bourbon? Nešto će im isplatiti P&I klub (Protection and indemnity insurance, op. a.), ali nikada se ne refundira kompletna svota. To je tužna istina o pomorstvu. Koliko je firma bogata, toliko će se truditi. Nitko neće ići u minus zbog nas'', govori nam.

Iako je prije nekoliko dana donesena odluka da se prekine potraga za pomorcima, što je zgrozilo Hrvatsku i Ukrajinu, opsežna je potraga nastavljena nakon što je posada s broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

''Kad se uzme u obzir da su prvu splav pronašli 70-ak milja od mjesta potonuća, da je ne znam kakva struja, ona ne može biti veća od nekoliko milja na sat. Onda se lako može doći do neke brojke koliko bi milja mogli biti udaljeni od mjesta potonuća. I tako se dođe do kruga gdje se treba tražiti. To je vjerojatno i mjesto na kojem je satelit uhvatio snimku'', kaže nam splitski upravitelj stroja na brodu.

''Da sam ja na brodu koji tamo prolazi, ispalio bih one dvije ili tri rakete, samo da se nastavi potraga. Ja bih ih sigurno ispalio, kad se radi o nekome koga znaš i do koga ti je stalo da ga se pronađe, svima nam je stalo da ih se još uvijek pronađe. Bilo bi najbolje kad bi došla vijest da su pronađeni i da su svi OK'', zaključio je upravitelj.

 

13:55 Lyudmila Denisova, ukrajinska pučka pravobraniteljica, pozvala je ukrajinskog ministra vanjskih poslova Vadima Prystayka da poduzme hitne mjere kako bi se olakšala potraga za nestalim pomorcima iz Ukrajine.

13:05 Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade osvrnuo se na potragu za kapetanom Miškićem. Kazao je da je Vlada, hrvatska diplomatska služba u Parizu, ministar vanjskih poslova te predstojnik ureda cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima.

''Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije o sudbini Dine Miškića. U kontaktu smo s njegovom obitelji'', rekao je premijer.

Dodao je da se do dodatnih saznanja pokušava doći i zahvaljujući snimkama Europske agencije za pomorsku sigurnost na čijem je čelu donedavna državna tajnica Maja Markovčić Kostelac. Ona je snimke pribavila na zahtjev Vlade.

12:44 Sindikat pomoraca Hrvatske budno prati akciju potrage za hrvatskim kapetanom Miškićem i članovima njegove posade. Kazali su nam da su u stalnom kontaktu sa svim relevantnim tijelima.

12:05 U Šibeniku je u četvrtak ujutro osvanula poruka podrške kapetanu Dinu Miškiću. Umjetnik Zvonimir Vila na transparent je napisao: ''Izdrži, šibenski kapetanu!''. Transparent je objesio na pročelje zgrade Hrvatske poštanske banke, no kasnije je poruka podrške uklonjena.

Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Poruka podrške Dinu Miškiću (Foto: ŠibenikIN) Foto: ŠibenikIN

10:45 Direktor tvrtke Bourbon Offshore Gael Bodenes kazao je u srijedu navečer da se neće odustati od potrage za nestalim pomorcima, javlja ukrajinska agencija Ukrinform. "Naš fokus kao tvrtke je i operacija potrage i spašavanja, ali i pružanje podrške obiteljima članova posade na bilo koji način", navodi se u priopćenju. Direktor Bourbona je kazao i da su u stalnom kontaktu s obitelji pomoraca.

Dodao je da potragu provodi CROSS uz pomoć francuske mornarice i Bourbon Offshorea. 

10:30 Na terenu je samo šest brodova, a najbliže plovilo udaljeno je oko 240 kilometara, piše Morski.hr. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 555 kilometara. Najbliže kopno je Barbados, koji je od središta potrage udaljen 938 nautičkih milja ili 1738 kilometara. To je samo 100 kilometara manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve.

Kako piše Morski.hr, prostor potrage se nalazi u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, što znači da tuda prolazi manje brodova nego što ih prolazi nešto sjevernije ili južnije od tog prostora. Zbog manjeg broja brodova u tom području potraga traje još i dulje.

Da bi se pojasnilo o kolikom je prostoru zaista riječ, to se područje može usporediti s Jadranskim morem. Jadran je dug 470 NM ili 871 km, a širok 86 NM ili 159 km. U središtu puno većeg prostora od Jadrana traži se splav duga sedam metara.

Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Usporedba područja potrage s Jadranskim morem (Ilustracija: Morski.hr)

Nakon što je u srijedu stigla informacija da je objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje uočen na satelitskim snimkama, na to su područje upućeni svi raspoloživi brodovi.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske potvrdili su za DNEVNIK.hr da je Francuska tijekom noći sa srijede na četvrtak poslala još jedan brod da pretražuje područje na kojem bi mogla biti splav u koju su se ukrcali hrvatski kapetan Dino Miškić i šest članova posade potonulog broda Bourbon Rhode.

Informaciju da je satelit snimio objekt koji bi mogao biti splav za spašavanje potvrdila je i Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode. Iz te su agencije izvijestili da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Nade još ima

"No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde", naveli su u priopćenju.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je u srijedu s Brankom Skorićem iz Udruge kapetana Šibenika, koji je rekao kako su brodovi stigli do tog mjesta te da pojačavaju pretragu. "Usporili su, to je dobar znak da su došli na poziciju i nadamo se da će uskoro uočiti taj neidentificirani objekt na moru", kazao je i otkrio na kojoj lokaciji je točno uočen objekt, odnosno na kojoj udaljenosti od potonuća broda.

"Koliko ja imam informacije, to je od 65 do 70 nautičkih milja. Distanca za orijentaciju je Šibenik - Pag, otprilike. Ja hoću vjerovati da postoje realne mogućnosti da se radi o pomorcima s potonulog broda", kazao je Skorić. 

Obitelj i prijatelji kapetana Dine Miškića prije nekoliko dana pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava kako bi omogućili da se u akciju potrage uključi i privatni zrakoplov. Kao cilj postavili su iznos od 300.000 eura. Iznos doniranog novca vrlo brzo raste, a do 10. listopada u 9:30 prikupljeno je više od 55.000 eura.  Oko 16 sati iznos prikupljenih sredstava prešao je 61.000 eura.

Sve o havariji broda Bourbon Rhode koji je prije dva tjedna potonuo u Atlantiku pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene