Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici nekih 190 zemalja dogovorili su sporazum o ograničenju emisija stakleničkih plinova čime je u nedjelju u Limi završila konferencija kojoj je prijetio neuspjeh zbog sukoba između Sjevera i Juga dok su sve očitija upozorenja da će mnogo oštrije mjere biti potrebne u borbi protiv globalnog zatopljenja.


Tekstom se vlade obvezuju predati nacionalne planove smanjenja emisija stakleničkih plinova do neformalnog roka 31. ožujka 2015.

Vezani članci Stampedo u noćnom klubu u Peruu - 3 U stampedu u noćnom klubu poginulo 13 ljudi: Sve je počelo kad je policija došla u nadzor zbog epidemioloških mjera Potres u Peruu (Foto: Screenshot/emsc-csem) Potres od 8 stupnjeva pogodio Peru: "Cijeli hotel se tresao", "Bilo je zastrašujuće!"

Ti planovi bit će temelj za svjetski sporazum za summit o klimi krajem 2015. u Parizu, prenosi Reuters.

Pod pokroviteljstvom UN-a, sudionici skupa zaključili su sporazum nakon dva tjedna intenzivnih pregovora, rekao je peruanski ministar okoliša Manuel Pulgar-Vidal.

Prevladavši žilavu suprotstavljenost Sjevera i Juga, izaslanici su uspjeli donijeti tekst prihvatljiv svima, piše agencija AFP.

Konferencija UN-a o klimi (20. konferencija ili COP20) trebala je završiti u petak no bila je produljena za više od 30 sati zbog sukoba između sjevernih i južnih zemalja.

Subota navečer bila je obilježena sukobom dva najveća svjetska onečišćivača, Sjedinjenih Država i Kine koja tvrdi da se prevelik teret stavlja na pleća siromašnih zemalja jer se od njih zahtijeva smanjenje emisija stakleničkih plinova.

O klimi na Zemlji - 'U slijepoj smo ulici, vrijeme nam istječe'

To je previše u usporedbi s bogatim zemljama koje su najviše rabile fosilna goriva, poručila je Kina i pozvala zemlje u gospodarskom usponu da ne potpisuju "nepravedan" sporazum, dok su Sjedinjene Države apelirale da bude prihvaćen.

Udruge za zaštitu okoliša nisu zadovoljne jer je donesen razvodnjen sporazum već razvodnjenog teksta.

Bogate i siromašne zemlje ne razilaze se samo oko podjele tereta smanjivanja emisija stakleničkih plinova već i oko prikupljanja obećanih 100 milijarda američkih dolara na godinu do 2020. kako bi se pomoglo siromašnijima da se nose s posljedicama globalnog zatopljenja.

Iz dokumenta je izbačen tak ključni zahtjev zemalja u razvoju da se razgovara o naknadi za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama, poput tajfuna ili dizanja razine mora.

Sva dosadašnja obećanja za borbu protiv klimatskih promjena bila su preslaba za ostvarenje zacrtanog cilja ograničenja globalnog zagrijavanja na 2 stupnja Celzijevih iznad predindustrijskih razina.

Tajništvo UN-ove Konvencije o klimi morat će do 1. studenoga 2015. izraditi sažetak izvješća koliko su pojedine zemlje članice pridonijele smanjenju emisija. Postići sporazum o nacionalnim doprinosima protiv globalnog zatopljenja koje će zemlje preuzeti tijekom 2015. bio je jedan od ciljeva sastanka u Limi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju