Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u nedjelju

Prosvjedi i tehnička vlada teme sučeljavanja Tuerka i Pahora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jednom od posljednjih sučeljavanja uoči drugog kruga izbora za predsjednika Slovenije, Borut Pahor i Danilo Tuerk osvrnuli su se na aktualne prosvjede i mogućnost formiranja tehničke vlade.

Bivši slovenski premijer Borut Pahor i aktualni predsjednik države Danilo Tuerk koji će se u nedjelju ogledati u drugom krugu predsjedničkih izbora nisu se u četvrtak prilikom predizbornog suočavanja na nacionalnom radiju mogli složiti o tome koja je poruka prosvjednih skupova koji se nakon Maribora nastavljaju i u drugim slovenskim gradovima te je li moguće razmišljati o tehničkoj vladi koja bi naslijedila sadašnju, koju vodi premijer Janez Janša.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković zadnji dan kampanje Nova TV pozvala Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića na sučeljavanje Demontaža Sabine Tandare Knezović Tema korupcija i pravosuđe Demontaža Sabine Tandare Knezović: Pogledajte oko kojih je pitanja najviše zaiskrilo među gostima

>> Prosvjedi se šire Slovenijom, najavljen novi skup u Ljubljani

Pahor, koji prema ispitivanjima javnog mnijenja ima znatnu prednost u odnosu na Tuerka, rekao je da ga je šokirala nedavna izjava aktualnog predsjednika da tehnička vlada nije isključena te da bi on kao predsjednik države djelovao drukčije. Za tehničku vladu nema uvjeta jer bi i takva vlada morala imati parlamentarnu većinu koju ne može dobiti, rekao je Pahor.

Dodao je da bi kao predsjednik djelovao tako da dođe do sporazuma vladajuće koalicije i oporbe o potrebnim reformama jer ih vlada bez takvog dogovora ne može postići, a tek u slučaju da to ne bi bilo moguće razgovarao bi o mogućnosti formiranja tehničke vlade nakon "diskretnog razgovora" s premijerom Janezom Janšom.

Tuerk je rekao da je mogućnost formiranja tehničke vlade spominjao samo zbog Pahorovih navoda da bi pad sadašnje vlade bila katastrofa i da o mogućnosti tehničke vlade uvijek treba razmišljati. "To sada nije prva točka dnevnog reda, ali bi mogla postati", rekao je Tuerk o opciji tehničke vlade.

Poziv na mir i dostojanstveno ponašanje bez nasilja tijekom prosvjeda

I Pahor i Tuerk pozvali su na mir i dostojanstveno ponašanje bez nasilja prilikom javnih prosvjeda koji se održavaju ili najavljuju u nizu slovenskih gradova, a organiziraju se preko Facebooka, ali s različitim ocjenama što ti prosvjedi znače i kako reagirati na zahtjeve demonstranata da se smjenjuju općinska vodstva zbog socijalnog nezadovoljstva uzrokovanog krizom.

Reagirajući na tvrdnju Tuerka da bi mariborski gradonačelnik Franc Kangler zbog "potpunog gubitka povjerenja" građana trebao odmah odstupiti, te da bi ostavke trebalo dati i gradsko općinsko vijeće, kako bi se održali novi izbori, Pahor je rekao da je upitno može li predsjednik države takve stavove izražavati o gradonačelniku izabranom na izborima kao i općinsko vodstvo, te upozorio da bi bila pogrešna logika po kojoj bi se demonstracijama smjenjivalo općinska vodstva ili pozivati na ostavku vlade.

Tuerk je rekao da je mariborski slučaj specifičan, ali da podržava zakonski prijedlog po kojemu bi gradonačelnici mogli biti smijenjeni tijekom svog mandata, ako se pokaže da su izgubili povjerenje građana.

Što se tiče Twitter poruke premijera Janeza Janše u kojoj je izrazio mišljenje da Tuerk svojim izjavama "opravdava nasilje" do kojega je došlo prilikom mariborskih demonstracija u ponedjeljak, Pahor je rekao da bi on u toj poziciji djelovao drukčije, te da se je premijer morao obratiti javnosti umirujućim riječima.

Tuerk je rekao da su izjave u vezi s prosvjedima koje su poslali premijer Janša i ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak bile cinične i da je vlada zapravo ignorirala poruke prosvjeda umjesto da ih sluša.

Prosvjedi koji se najavljuju preko Facebooka oblik su nove organiziranosti civilnog društva, te izraz nezadovoljstva i problema u kojima žive ljudi, ali i želje za promjenama koje će umjesto produbljene recesije donijeti ekonomski rast i pravedniju socijalnu politiku, ocijenio je Tuerk u sučeljavanju s Pahorom na Slovenskom radiju u četvrtak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene