Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski mediji posvetili su veliku pozornost posjetu predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera Srbiji, posebno naglašavajući razgovore hrvatskoga premijera sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.


Kako prenosi beogradski dnevnik 'Večernje novosti', prvi posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera nakon prošlogodišnjeg zahlađenja odnosa, protekao je u znaku dobre volje obiju strana da se okrenu budućnosti, a beogradski i zagrebački dužnosnici suglasili su se da se u ovom trenutku trebaju posvetiti otvorenim pitanjima koja se mogu riješiti, dok će se ostala rješavati - vremenom, kako situacija bude 'omekšavala'.

>> Prosvjed u Beogradu: 'Oluja je genocid'

>> 'Hrvatska i Srbija ključni za stabilnosti u regiji'

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Tomašić 'opalila' po Europskom parlamentu: 'Godina dana je bila sasvim dovoljna!' Slika nije dostupna SDP-ovka u Sabor dolazi - službenim vatrogasnim vozilom: 'Tako štedimo...'

Novosadski 'Dnevnik' piše da su nakon razgovora u srbijanskoj vladi dvojica premijera medijima izjavila da su pokrenuta mnoga neriješena pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da su teška ostavljena za budućnost, priznajući da će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena. Dodaje se da je premijer Hrvatske Ivo Sanader u petak razgovarao i s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, pri čemu je bilo riječi i o mogućnosti sufinanciranja obnove kulturnih i sakralnih objekata.

Cvetković propustio priliku

Dnevni list 'Press' objavio je da je srbijanski premijer Mirko Cvetković propustio priliku u izravnom razgovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom odlučno pokrenuti rješavanje važnih državnih pitanja između Srbije i Hrvatske, te da je, umjesto da ustraje na povlačenju tužbe za genocid, spornoj granici na Dunavu, povratku izbjeglica i golemu nerazmjeru u gospodarskoj suradnji, Cvetković ustanovio da 'problemi postoje', ali da 'moramo gledati u budućnost'.

Beogradski dnevnik 'Danas' prenosi da je srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao kako između dviju država ima i teških pitanja koja se moraju riješiti prije njihova ulaska u EU te istaknuo da se ta pitanja ne trebaju, kako je rekao, gurati pod tepih, već se trebaju tražiti riješenja. 'Danas' je prenio i izjavu premijera Sanadera da je u Beograd došao da se zajednički pokuša razbiti staro načelo 'ako je susjedu loše, meni je bolje' te njegovu ocjenu da ima toliko pitanja u kojima Hrvatska i Srbija mogu pomoći jedna drugoj i ojačati položaj dviju zemalja.