Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija poljskog zrakoplova

Predsjednički avion: Posada nije bila sama u kabini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje nisu bile članovi posade nalazile su se u pilotskoj kabini zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog prije nego li se srušio pokraj Smolenska, izjavila je u srijedu u Moskvi šefica međudržavnog zrakoplovnog odbora (IAC), otkrivajući prve rezultate istrage.

'Utvrđeno je da je u kabini bilo osoba koje nisu članovi posade. Glas jedne od njih je identificiran, glas druge ili više njih tek treba identificirati poljska strana', izjavila je na tiskovnoj konferenciji u Moskvi Tatjana Anodina, šefica IAC-a, organizacije zadužene za istragu zrakoplovnih nesreća koja okuplja bivše sovjetske države. Nije objavila identitet osobe čiji je glas prepoznat ni sadržaj razgovora u kabini. U trenutku nesreće vrata pilotske kabine su bila otvorena, dodala je Anodina.

Pročitajte i ovo Siniša Fučkar i Barbara Štrbac Strašan slučaj u Ludbregu Učenik skočio s prvog kata škole: Traumatolog za Dnevnik Nove TV otkrio u kakvu je stanju dječak Osnovna škola Ludbreg Nije životno ugrožen Nesreća u osnovnoj školi: Učenik pao s prvog kata

>> Peti glas na snimci: Kaczynski prisilio pilota na slijetanje?

Ne misle da je tuđa prisutnost kriva za katastrofu

Poljski predstavnik u povjerenstvu Edmund Klich kazao je novinarima kako 'ne misli' da je ta prisutnost u kabini kriva za katastrofu. 'To se dogodilo 16 do 20 minuta prije udara s tlom. Ne mislim da je to odlučno utjecalo na tijek događaja, ali to je moje osobno mišljenje, a sve će okolnosti biti jasne nakon završetka istrage', izjavio je on. Zrakoplovna nesreća 10. travnja na zapadu Rusije stajala je života 96 putnika i članova posade, među kojima predsjednika Lecha Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju kao i visoke poljske političke i vojne dužnosnike.

Istražitelji su nakon analize crnih kutija i ostatka letjelice posve isključili da je uzrok pada tehnička pogreška ili teroristički napad te bilo kakav požar ili eksplozija. Član IAC-a Aleksej Morozov izjavio je da je posada zrakoplova TU-154 oformljena tek nekoliko dana prije leta i da nije bila dovoljno dobro obučena za letenje u posebnim situacijama. Dodao je kako je posada dobila više upozorenja da se ne spušta na aerodrom u Smolensku zbog loših vremenskih uvjeta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene