Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijesni građanski rat

Poruka Gadafiju: Dolazimo po tebe i oslobodit ćemo Libiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Libiji bjesni građanski rat. Gadafijevi pristaše pokreću nove napade na pobunjenike, a zrakoplovstvo bombardira njihove položaje.

Pobunjenici se nadaju uvođenju zone zabrane leta. Iako Washington tvrdi da neće vojno intervenirati, na putu prema Libiji u Mediteran je uplovila skupina američkih ratnih brodova. Libijski pobunjenici slave. Brega je u njihovim rukama. Napad snaga odanih Gadafiju na važni lučki grad i tamošnja naftna postrojenja je odbijen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Doći ćemo u bezizlaznu situaciju' Tripoli optužuje koaliciju da želi podijeliti zemlju Slika nije dostupna Sami ubijaju Gadafijeve snage premiještaju tijela ubijenih?

>> Libija: Bombardirano uzletište uz naftni terminal

Najmanje 14 mrtvih, visoka je cijena tog uspjeha. Troje poginulih u Bregu je stiglo iz središta pobune, Bengazija. 'Poruka Gadafiju: Mi dolazimo i oslobodit ćemo Libiju. On je kriminalac i zaustavit ćemo ga. Dolazimo po njega iz Bengazija. Odasvud', kaže Sammy Mosure, libijski pobunjenik. Borbe u okolici Brege se nastavljaju. Gadafijevo zrakoplovstvo pokrenulo je nove zračne napade na gradove na istoku zemlje.

Moguća i vojna intervencija SAD-a

Pobunjenici pozivaju međunarodnu zajednicu u pomoć. Kroz Sueski kanal u Mediteran je uplovila skupina američkih ratnih brodova. Washington tvrdi da će osiguravati evakuaciju stranih državljana i pružati podršku humanitarnim operacijama. Ne odbacuje se ni mogućnost vojne intervencije. 'Zona zabrane letenja počinje napadom na Libiju kako bi se uništila protuzračna obrana. Na takav se način uspostavlja zona zabrane letenja. Tek tada se može letjeti i ne brinuti se da će naši momci biti oboreni', ističe američki ministar obrane Robert Gates.

Nizozemski pokušaj spašavanja dvojice Europljana iz Sirte prije četiri dana završio je fijaskom. Vlada u Hagu priznala je da su snage odane Gadafiju zarobile trojicu nizozemskih marinaca i njihov helikopter. Civili su pušteni, a vode se pregovori o oslobađanju marinaca. Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda u međuvremenu je objavilo da će pokrenuti istragu protiv Gadafija, nekih njegovih sinova i najbližih savjetnika zbog sumnje u zločine protiv čovječnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene