Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Nitko ne ucjenjuje Grčku', poručio je portugalski premijer.


Portugalski premijer Pedro Passos Coelho zatražio je u srijedu da ukoliko zemlje članice eurozone dadu zeleno svjetlo novim grčkim zahtjevima za financijskom pomoći, to svakako ne bude odobreno bezuvjetno.

Vezani članci Grčka ukinula karantenu za putnike određenih zemalja Od danas Hrvati mogu putovati u Grčku, no nismo jedini: Ukinuta obvezna karantena za niz zemalja Granica, ilustracija Korak bliže Schengenu: ''Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se nije susrela niti jedna država članica EU-a''

"Na posljednjem summitu eurozone svi su izražavali spremnost za davanje pomoći Grčkoj. No tražiti kredit bez određenih uvjeta, to ne postoji ni u Grčkoj niti bilo gdje drugdje u svijetu", rekao je Coelho tijekom rasprave u parlamentu.

"Nitko ne ucjenjuje Grčku. Ono što je Europa bila spremna dati Grčkoj posljednjih godina nije bilo dano niti jednoj drugoj zemlji", istaknuo je portugalski premijer dodajući da su "sve europske zemlje podnijele žrtvu".

NA OŠTROM BRIDU Za 11 dana EU kakvu znamo mogla bi prestati postojati

Nakon programa štednje bez presedana koji je njegova zemlja poduzela 2011. u zamjenu za 78 milijardi eura pomoći, Lisabon bi loše prihvatio mogućnost popuštanja Grčkoj.

Nakon pobjede odgovora "ne" i odbacivanja programa štednje međunarodnih vjerovnika na grčkom referendumu u nedjelju, portugalski premijer desnog centra ocijenio je "da je sada na Grčkoj da odluči hoće li izići ili ostati u zoni eura".

Grčka je u srijedu zatražila novi trogodišnji kredit i trebala bi dostaviti program "kredibilnih" reformi do četvrtka u ponoć, nakon ultimatuma koji su joj postavili europski čelnici koji se nadaju postići sporazum prije nedjelje kako bi se izbjegao izlazak Grčke iz zone eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook