Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Shizofrena situacija

NA OŠTROM BRIDU Za 11 dana EU kakvu znamo mogla bi prestati postojati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li najnovija situacija ultimatum Grčkoj i što se može očekivati od nedjeljnog samita svih 28 zemalja članica, donosi Ivana Petrović koja prati grčki slučaj u Bruxellesu.

Ovo je definitivno ultimatum Grčkoj kojoj je rečeno ili donesite jedan konkretan, suvisao plan reformi i štednje ili ćete izaći iz eurozone. Ovisno o tome što Grčka napravi, ovisit će summit lidera EU iduće nedjelje. Ukoliko se na dnevni red zemalja članica stavi humanitarna pomoć Grčkoj, zbog kako je rečeno poštivanja dostojanstva grčkog naroda, to znači da Grčka izlazi iz eurozone.

Bojim se da Alexis Tsipras uistinu nema nikakav konkretan plan i da nema nikakvo rješenje ove krize. Rezultati referenduma oslabili su Tsiprasovu pregovaračku poziciju, on je sada u sendviču između Bruxellesa i lijevog, komunističkog krila svoje stranke koje je spremno za izlazak Grčke iz eurozone.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Alexis Tsipras (Foto: AFP) Nakon objave rezultata Uzdrmana vlada u Grčkoj, premijer Alexis Tsipras: "Zatražit ću sazivanje nacionalnih izbora"

NEOPREZNO POZIRANJE Naivni ministar slučajno otkrio što nitko nije smio vidjeti

Šef liberala u Europskom parlamentu Verhofstadt sasuo je pravu kanonadu na Tsiprasa i prvi puta otkada sam ovdje vidjelo se da mu je bilo neugodno, nestalo je one pubertetske arogancije. Rekao mu je: 'Gospodine Tsipras, vi ne želite dirati svoje oligarhe, svoje brodovlasnike, grčku pravoslavnu crkvu... Što vi želite? Riješite se klijentelizma. Jučer ste imenovali 13 čelnika javnih poduzeća, a 12 ih je iz Sirize.'

Grčka je i dalje u jedno shizofrenoj situaciji. Sve je to skupa na jednom vrlo oštrom bridu. Ako u iduću nedjelju 28-orica počnu raspravljati o humanitarnoj pomoći Grčkoj, to znači da je EU u koncepciji kakvu poznajemo prestala postojati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene