Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo za svoje državljane

Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images)
Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Portugalski parlament izglasao je u petak legalizaciju eutanazije čime je otvoren put da Portugal postane sedma zemlja u svijetu koja će omogućiti smrtno bolesnim pacijentima da im se ubrza kraj života.

Stariji od 18 godina imat će pravo zatražiti pomoć u okončanju života ako su u terminalnoj fazi bolesti ili pate od "trajne i nepodnošljive" boli, osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni donijeti takvu odluku.

Postupak eutanazije bit će dostupan samo državljanima Portugala i onima s legalnim boravištem kako bi se spriječilo ljude da putuju u Portugal kako bi dobili medicinsku pomoć kojom bi im se okončao život.

Zakon je sad u rukama konzervativnog predsjednika Marcela Rebela de Souse koji ga treba konačno odobriti. Ranije je rekao da će poštovati ishod glasanja u parlamentu.

Neki su kritizirali trenutak glasanja. Oporbena stranka PSD rekla da je zbog pandemije koronavirusa u Portugala postojala "velika anksioznost, veliki strah među ljudima koji ima veze s pitanjima života i smrti".

Dvije skupine, koje upravljaju većinom portugalskih domova za njegu teško pogođenih u pandemiji, napisale su u pismu parlamentu da "odobrenje eutanazije predstavlja nepoštivanje svih tih ljudi".

No čelnica parlamentarne stranke Ljudi, životinje, priroda Ines Real rekla je da je "nepošteno pozivati se na iznimno težak trenutak u zemlji...kako bi se brkale smrti povezane s COVID-19 sa zakonodavnim procesom kojemu je cilj omogućiti eutanaziju onima koji pate".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjesec dana od razornog potresa Svjedoci kažu da je vojska kontejner namijenjen obitelji u Majskim Poljanama odbacila nasred ceste: ''Pa ljudi moji, je li to normalno?''

Pročitajte i ovo Bjelolasica Za 6 milijuna kuna Omiljeno skijalište i izletište Hrvata prodano strancima: Na javnoj dražbi Slovaci kupili Bjelolasicu  

Portugal, većinski katolička zemlja koja je bila pod fašističkim režimom velik dio 20. stoljeća do Revolucije karanfila 1974., otad je napredovala u liberalnim reformama.

Portugal je legalizirao pobačaj 2007. i dozvolio istospolne brakove 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene