Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ POSLJEDICA

Austrijski sud dopustio potpomognuto samoubojstvo: ''Čovjek ima pravo na dostojno umiranje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijenti u Austriji moći će okončati svoje živote uz pomoć drugih, odlučio je u petak Ustavni sud ukinuvši zabranu potpomognutog samoubojstva.

Ubojstvo na zahtjev i dalje ostaje kazneno djelo, istaknuo je sud.

Nekoliko građana zatražilo je od sudaca da ukinu dosadašnja pravila. Među njima je 56-godišnji muškarac prikovan za krevet koji boluje od multiple skleroze i ne može počiniti samoubojstvo bez pomoći.

Jedan od njih je i liječnik koji bi želio pomoći u takvim slučajevima, a da pritom ne snosi pravne i profesionalne posljedice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koranska ulica U Osijeku uhićen mladić: Policija ga sumnjiči za ubojstvo 55-godišnjakinje u Bosutskom naselju

Sadašnjm potpunom zabranom "krši se pravo na samoodređenje", zaključio je sud.

"Pravo na samoodređenje obuhvaća i pravo odlučivanja o svom životu, kao i pravo na dostojno umiranje. Pravo na slobodno samoodređenje obuhvaća i pravo onih koji žele umrijeti da koriste pomoć", naveo je sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužna vijest Samoubojstvo liječnice potreslo Kliniku za infektivne bolesti, šefica HUBOL-a o pritisku na zdravstvene djelatnike: "Očekuje se da na poslu budete kao robot"

Vlasti moraju donijeti mjere kako bi se spriječila zloporaba pomoći pri samoubojstvu, stoji u odluci suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene