Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvodnja energije

NOVO SAVEZNIŠTVO Hoće li promijeniti svijet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset i šest zemalja pokrenulo je inicijativu za korištenje geotermalne energije u zemljama u razvoju kao alternativu nafti, benzinu i ugljenu.

Svjetska geotermalna alijansa koja je formirana na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, ima cilj da se do 2030. godine proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora poveća za šest puta, a toplinske utrostruči, piše AFP.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

Usvojen nacrt globalnog sporazuma o klimatskim promjenama

Za sada, korištenje geotermalne energije ide sporo, uz rast od tri do četiri posto godišnje, a proizvodnja na godinu je oko 12 gigavata struje. No, mogla bi biti čak 100 gigavata. Samo 24 od 90 zemalja koje imaju geotermalni potencijal koriste ovakav način proizvodnje energije.

Geotermalna energija podrazumijeva korištenje vruće vode i pare u proizvodnji struje ili topline. Riječ je o proizvodnji koja je posebno čista, s malim stupnjem zagađenja - niskim emisijama ugljičnog dioksida u usporedbi s onom koja koristi fosilna goriva. Također se smatra vrlo održivom zbog neograničenih izvora vode iako neki izvori s vremenom mogu presušiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene