Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nato summit

Porošenko "oprezno optimističan" glede prekida vatre u petak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izjavio u četvrtak navečer da je "oprezno optimističan" u vezi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine tijekom sastanka predviđenog za petak između zaraćenih strana u Minsku.

"Oprezno sam optimističan", rekao je Porošenko na summitu NATO-a u Walesu. Podsjetio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio plan rješenja sukoba u srijedu i da su separatistički pobunjenici rekli da su spremni na trenutačni prekid vatre.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

Priznao je da se radi o "velikom izazovu" i podsjetio na uvjete koje je postavila Ukrajina koja već dugo predlaže mirovni plan pri kojem bi Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kontrolirala rusko-ukrajinsku granicu, bile povučene sve ruske postrojbe i oslobođeni vojnici koje su zarobili pobunjenici i Rusija.

"Nikada nisam osjetio tako jaku podršku", rekao je Porošenko nakon susreta s 28 šefova država Sjevernoatlantskog saveza na sastanku posvećenom stanju u Ukrajini.

NATO napao Rusiju zbog Ukrajine!

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen se ponovo oštro obratio Rusiji. "Rusija se bori protiv Ukrajine u Ukrajini. Ruske postrojbe i tenkovi napadaju ukrajinske snage. Rusija govori o miru ali nije učinila niti jedan potez kojim bi omogućila mir", optužio je.

"Pozivamo Rusiju da odustane od svog samoproglašenog 'pripojenja' Krima koje je ilegalno i nezakonito i koje ne priznajemo", nastavio je.

"Prvi puta nakon Drugog svjetkog rata jedna europska zemlja silom pokušava zauzeti teritorij druge zemlje. Europa se ne smije okrenuti od pravne države i prikloniti zakonu jačega. To je od vitalnog značenja za mir i sigurnost u svijetu", rekao je.

Na sastanku Povjerenstva NATO-Ukrajina, zemlje članice NATO-a su odlučile osnovati četiri fonda podrške kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci da se modernizira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene