Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobito uz Skadarsko jezero

Poplave u Crnoj Gori, uvodi se izvanreno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaji svih rijeka u Crnoj Gori, kao i Skadarskog jezera te umjetnih jezera rastu pa je za pojedina područja moguće i uvođenje izvanrednog stanja.Već nekoliko dana obilne kiše uzrokuju probleme u Crnoj Gori, osobito uz Skadarsko jezero, umjetne akumulacije i sljevove Zete, Morače, Bojane i Lima.

Vodostaj Skadarskog jezera dosegnuo je najvišu točku, 538 centimetara, i raste za dva centimetra na sat. Do nekih obalnih sela ne može se doći pa je u pomoć stigla i vojska, a priprema se i evakuacija mještana tih sela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 41 let Završila misija HRZ-a, Crnogorci spašeni Slika nije dostupna Ta famozna autocesta Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke

Teško je i u porječju pogranične rijeke Bojane, koja prima velike količine vode iz Skadarskog jezera i njegovih pritoka te rijekom Drimom i vode iz Albanije. Poplavljena su mnoga sela i restorani. Zbog izlijevanja Skadarskog jezera magistralna cesta od Podgorice prema Baru i Ulcinju zatvorena je za promet pa se vozila za Crnogorsko primorje usmjeruju cestom preko Cetinja.U prekidu je i promet od Podgorice prema Nikšiću i Sarajevu, a otežan je prema Kolašinu i sjeveru Crne Gore.

U pripravnosti su i medicinske ekipe, osobito zato što postoji mogućnost širenja zaraza zbog izlijevanja septičkih jama.
U Boki kotorskoj ugrožene su prometnice u Igalu, Zelenici i Meljinama, a u Risnu je zbog obilne kiše i visoke plime poplavljena glavna ulica, javljaju crnogorski mediji.Oko 300 osoba u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore, zbog izlivenoga Lima, iseljeno je u srijedu ujutro iz svojih domova i privremeno smješteno u prihvatne centre. Dva glavna gradska mosta preko te rijeke zatvorena su i za automobile i za pješake.
 

>> 'Srbija uz pomoć Rusije čini sve da Crna Gora nestane'

>> Crna Gora poklanja Sloveniji podmornicu

Petak će biti najkritičniji

Do sela uz Skadarsko jezero, 20-ak kilometara od Podgorice, teško se dolazi, a većina stanovništva je evakuirana. Poplavljen je i Virpazar.

Hidrometeorolozi najavljuju da će petak biti najkritičniji jer se količina oborina neprekidno povećava, a time i vodostaj rijeka i jezera, te se ne očekuje brzo smirenje vremena, a zbog visokih temperatura u Crnoj Gori otapa se snijeg i to još više otežava stanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene