Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za vandalima

Ponovno razbijeni prozori na Hrvatskom domu u Somboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu navečer razbijena su četiri prozora na Hrvatskom domu u Somboru.

"U tome trenutku u prostorijama su boravili članovi Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva 'Vladimir Nazor' a objekt je bio osvijetljen. Ovaj incident se po nama temelji na mržnji pojedinih organiziranih skupina građana prema hrvatskoj nacionalnoj zajednici i udrugama koje nose hrvatski predznak", stoji u priopćenju za javnost predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Mata Matarić.

On podsjeća da je Dom gađan kamenjem i prije mjesec dana, kada je razbijeno sedam prozora na zgradi.

"Prema našim saznanjima, za prošle i najnovije incidente policija nije pronašla počinitelje niti je itko za to odgovarao, što daje vjetar u leđa budućim sličnim ili gorim napadima", istaknuo je Matarić.

Pročitajte i ovo Krao kamenje s plaže Lampianu strogo zabranjeno Francuz s plaže uzeo 41 kilogram kamenja: To će ga skupo stajati Slika nije dostupna Split: Vandali ciglama gađali automobile

>>Kamenovan Hrvatski dom u Somboru, vandali vikali 'Ubij ustašu'

On je apelirao na mjerodavna tijela "da se pronađu počinitelji ovih učestalih izgreda i informiraju javnost o poduzetim mjerama".

Politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov nije odbacio mogućnost da je incident u Somboru reakcija na posljednje događaje u Vukovaru, gdje se danima prosvjeduje zbog postavljanja ploča s ćiriličnim natpisima gradskih i državnih institucija.

"S obzirom na zastupljenost u medijima, način prikazivanja i izjava političkih i državnih dužnosnika, može se govoriti o povezanosti ta dva događaja. Naime, antihrvatsko raspoloženja u Srbiji je rašireno, a spomenuti okvir jest povod za njegovo konkretno očitovanje", naveo je Žigmanov.

On je dodao kako ne bi bilo prvi put da incident u Hrvatskoj ili Srbiji bude povod za sličnu reakciju s druge strane granice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene