Mike Pompeo (Foto: AFP)
Mike Pompeo (Foto: AFP)

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u petak da je Sjeverna Koreja tijekom summita u Hanoju zatražila ukidanje svih sankcija, ali nije pružila jasne odgovore na pitanje što je spremna ponuditi kako bi bio demontiran nuklearni objekt Yongbyon.


"Oni su bili prilično opširni u odnosu na ono što su spremni učiniti u Yongbyonu, ali još uvijek nije bilo potpune jasnoće u pogledu punog opsega onoga što su bili spremni ponuditi", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare tijekom kratkog zadržavanja u Manili.

Vezani članci Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Koreja optužila SAD za neuspjeh pregovora: "Amerika ništa nije stavila na pregovarački stol" Slika nije dostupna Potpuni zaokret: Sjeverna Koreja poručila SAD-u da je spremna razgovarati o denuklearizaciji

Rekao je da su Sjedinjene Države "željne povratka za stol kako bi nastavile taj razgovor". Pompeo je kazao da je Sjeverna Koreja "u osnovi tražila potpuno oslobađanje od sankcija".

Drugi sastanak na vrhu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una propao je u četvrtak zbog pitanja sankcija, a dvije su strane objavile suprotna objašnjenja o tome što se dogodilo.

Trump je kazao kako Kim želi ukidanje sankcija "u cijelosti", ali je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho kasnije izjavio kako je Pjongjang tražio samo njihovo djelomično ukidanje.

Ri je ustvrdio kako je napravljen realan prijedlog da inženjeri obiju zemalja rastave glavni sjevernokorejski nuklearni objekt u Yongbyonu. (Hina)