Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao sporazum

Pompeo: Sjeverna Koreja tražila je ukidanje sankcija, zauzvrat nije ponudila denuklearizaciju

Mike Pompeo (Foto: AFP)
Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u petak da je Sjeverna Koreja tijekom summita u Hanoju zatražila ukidanje svih sankcija, ali nije pružila jasne odgovore na pitanje što je spremna ponuditi kako bi bio demontiran nuklearni objekt Yongbyon.

"Oni su bili prilično opširni u odnosu na ono što su spremni učiniti u Yongbyonu, ali još uvijek nije bilo potpune jasnoće u pogledu punog opsega onoga što su bili spremni ponuditi", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare tijekom kratkog zadržavanja u Manili.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un s Donaldom Trumpom na summitu u Hanoiju (Foto: AFP) Ništa od potpisivanja sporazuma Naprasno prekinuti pregovori, otkazan radni ručak: Ništa od dogovora Trumpa i Kima Slika nije dostupna Već neko vrijeme se vode tajni razgovori Potpuni zaokret: Sjeverna Koreja poručila SAD-u da je spremna razgovarati o denuklearizaciji

Rekao je da su Sjedinjene Države "željne povratka za stol kako bi nastavile taj razgovor". Pompeo je kazao da je Sjeverna Koreja "u osnovi tražila potpuno oslobađanje od sankcija".

Drugi sastanak na vrhu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una propao je u četvrtak zbog pitanja sankcija, a dvije su strane objavile suprotna objašnjenja o tome što se dogodilo.

Trump je kazao kako Kim želi ukidanje sankcija "u cijelosti", ali je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho kasnije izjavio kako je Pjongjang tražio samo njihovo djelomično ukidanje.

Ri je ustvrdio kako je napravljen realan prijedlog da inženjeri obiju zemalja rastave glavni sjevernokorejski nuklearni objekt u Yongbyonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene