Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaczynski priznao poraz

Poljska: Tusk proglasio izbornu pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski premijer Donald Tusk proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Poljskoj pošto su izlazne ankete pokazale da njegova vladajuća stranka lijevog centra Građanska platforma (PO) ima veliku prednost pred oporbenim konzervativcima, prenose agencije.

'Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine', rekao je Tusk u govoru svojim pristašama nakon objavljivanja rezultata, prenosi Reuters.

Prema neslužbenim rezultatima anketa po izlasku s birališta, vladajuća koalicija predvođena Tuskovom Građanskom platformom osigurala je većinu u 460-članom parlamentu s 239 zastupničkih mandata.

Ankete su pokazale da je PO dobio 39,6 posto glasova, dok je njegov glavni politički protivnik, konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, osvojio 30,1 posto glasova, prenosi agencija AFP.

Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz. 'Znatan dio našeg društva zadovoljan je sa sadašnjim stanjem. Poštujemo izborne rezultate', rekao je čelnik PiS-a. Treće mjesto je po anketama osvojio ljevičarski antiklerikalni pokret Ruch Palikota s 10,1 posto glasova.

Poljska seljačka stranka (PSL), koalicijski partner PO-a, osvojila je 8,2 posto glasova, dok su socijaldemokrati (SLD) osvojili 7,7 posto glasova. PO bi prema tim rezultatima trebao imati 212 zastupnika, a PSL 27, prenio je institut TNS OBOP koji je proveo anketu. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene