Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Varšavi

Poljska policija provalila u školu ruskog veleposlanstva: Moskva najavila oštar odgovor

Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 5
Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 5 Afp
Aktualno Galerija Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 1 Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 1 Foto: Afp Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 2 Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 2 Foto: Afp Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 3 Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 3 Foto: Afp Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 4 Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 4 Foto: Afp +0 Poljska policija upala u školu ruskog veleposlanstva - 5 Galerija 1/5 >>
Policija je s lokalnim vlastima nasilno ušla u subotu u školu koju vodi rusko veleposlanstvo u Varšavi. Moskva je najavila oštar odgovor.

Policija i lokalne vlasti nasilno su ušli u subotu u školu koju vodi rusko veleposlanstvo u Varšavi, izvjestile su RIA novosti.

Novinska agencija navodi kako je ruskim dužnosnicima dana zapovijed da otvore vrata. Oni su odbili postupiti po zapovijedi.

Na snimkama objavljenima na Telegram kanalu tog medija vidi se muškarac u civilu koji pajserom otvara ulazna vrata i pušta policajce u prostor škole.

Poljski dužnosnici su potom zaključali vrata kako bi "spriječili uklanjanje imovine iz zgrade". Ruskom osoblju rečeno je da napuste zgradu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Pročitajte i ovo Požar na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Apokaliptične scene na Krimu: Plameni jezici i stup gustog dima iznad luke i grada nakon napada dronom

Oglasila se Moskva

Rusija je u subotu obećala da će oštro odgovoriti na, kako je rekla, poljsko nezakonito preuzimanje škole njezinog veleposlanstva u Varšavi, čin koji je nazvala flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u priopćenju da su poljske vlasti provalile na posjed škole veleposlanstva s ciljem da ga zauzmu.

"Ovaj najnoviji neprijateljski čin poljskih vlasti smatramo očiglednim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. i zadiranjem u rusku diplomatsku imovinu u Poljskoj", priopćilo je ministarstvo.

"Ovakav drzak korak Varšave koji izlazi iz okvira civiliziranih međudržavnih odnosa neće ostati bez oštre reakcije i posljedica za poljske vlasti i poljske interese u Rusiji", dodaje se.

Sergej Andrejev, veleposlanik Moskve u Poljskoj, ranije je ruskim državnim novinskim agencijama rekao da je zgrada u kojoj se nalazi škola veleposlanstva diplomatska i da je poljske vlasti nemaju pravo zaplijeniti.

"Ta imovina pripada Poljskoj"

Na pitanje o incidentu, glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina rekao je da zgrada u kojoj se nalazi škola ruskog veleposlanstva pripada poljskoj državi.

Dodao je da je pravo Rusije prosvjedovati, ali da Poljska djeluje u skladu sa zakonom, piše AlArabiya News.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Rat u Europi Nove jezive prijetnje Medvedeva: ''Odgovor može biti samo potpuno uništenje''

"Naše mišljenje, koje su potvrdili sudovi, jest da ova imovina pripada poljskoj državi i da ju je Rusija nezakonito uzela", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene