Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokreće se nova istraga

OSVETA BRATA BLIZANCA Hoće li Putina proglasiti krivim za smrt predsjednika i još 95 osoba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska ponovno pokreće istragu o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je 10. travnja 2010. godine poginuo predsjednik države Lech Kaczynski.

Zrakoplov Tupoljev u kojem su osim poljskog predsjednika, bili i njegova supruga, direktor središnje banke, politička i vojna elita, srušio se kod Smolenska u Rusiji. Bio je to najcrnji dan u povijesti Poljske od Drugog svjetskog rata. Nitko od 96 osoba u avionu nije preživio. Državna istraga pokazala je kako je za nesreću krivo loše vrijeme i pogreška pilota. No, predsjednikov brat blizanac, Jaroslav Kaczynski, nikada nije prestao kriviti Ruse, odnosno sabotažu Kremlja.

Stoga ne čudi da je, nakon što je stranka koju vodi Pravo i pravda, ponovno na vlasti, pokrenuo novu istragu o smrti svoga brata. Ministar obrane poljske prošlog je tjedna dao mig da bi uzrok nesreće mogla biti eksplozija te da se zrakoplov u kojem se nalazio Lech Kaczynski raspao prije pada na zemlju.

Ipak, Poljska je sada u drugačijoj situaciji nego prije pet-šest godina, a ulog otvaranja nove istrage u kojoj će glavni krivac biti Rusija, je puno veći. Na istočnoj granici EU i NATO-a, Poljska je postala najoštriji kritičar politike Vladimira Putina u Ukrajini. Osim toga, Pravo i pravda postala je neprijateljski raspoložena prema Bruxellesu, odnosno predsjedniku Vijeća Donaldu Tusku, koji je bio premijer Poljske od 2007. do 2014. i kojeg je Jaroslav Kaczynski optužio da su njegovog brata izložio opasnosti loše isplaniranim putovanjem i time što mjesto nesreće nije osigurano kako bi se Ruse spriječilo da diraju forenzičke dokaze.

Smolensk ima veliki povijesni značaj za Poljake. Tamo je naime Staljinova policija ubila 22 tisuće poljskih vojnika i intelektualaca 1940. godine. Masakr je simbol poljske patnje pod Staljinovom čizmom, a Lech Kaczynski je letio na komemoraciju. Na kraju je i on postao žrtva, koga ili čega, otkrit će nova istraga, piše Guardian.
 

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene