Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad zrakoplova poljskog predsjednika

Poljsko izvješće: Za nesreću u Smolensku krive i Rusija i Poljska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljsko istražno povjerenstvo o padu zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog u travnju 2010. godine u Smolensku objavilo je izvješće u kojem navodi da su s ruske strane počinjene greške, ali da su glavni uzroci nesreće na poljskoj strani.

U priopćenju objavljenom novinarima, povjerenstvo je utvrdilo da je rasvjeta ruske zračne luke bila 'slaba i nepotpuna' i da je šef kontrole leta dao pogrešne upute posadi zrakoplova.

Rusko izvješće objavljeno u siječnju prebacilo je svu odgovornost za tu katastrofu na poljsku stranu.

'Izravan uzrok nesreće je prenisko spuštanje zrakoplova i pretjerana brzina u atmosferskim uvjetima koji su potpuno onemogućili vidljivost tla', zaključilo je poljsko povjerenstvo.

Izvješće na više od 300 stranica objavljeno je danas na internetu.

Povjerenstvo je među uzrocima pada zrakoplova napisalo da je 'razina uvježbanosti posade bila prijetnja za sigurnost letova'. Međutim, povjerenstvo nije utvrdilo nikakvu tehničku neispravnost zrakoplova.

Predsjednik Kaczynski i 95 ostalih putnika, među kojima su bili pripadnici političke i vojne elite, poginuli su u padu zrakoplova tipa Tupoljev 154 pod gustom maglom blizu ruskoga grada Smolenska. Nesreću nitko nije preživio. Kaczynski je tada putovao na svečano obilježavanje pokolja poljskih časnika u Katinskoj šumi tijekom Drugog svjetskog rata. (Hina)

Pročitajte i ovo Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Što je prevozio? VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela" Slika nije dostupna Prvi lider koji je to izravno rekao Kanadski premijer prozvao Iran za rušenje ukrajinskog zrakoplova: "Imamo informacije iz više izvora da je avion srušen iranskom zemlja-zrak raketom, moguće nenamjerno"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene