Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska: Građanska platforma porazila blizance Kaczynski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbena stranka Građanska platforma vodi na nedjeljnim poljskim parlamentarnim izborima s osvojenih 41,1 posto glasova što joj, prema prvim neslužbenim izbornim rezultatima na temelju 11 posto prebrojanih glasova, jamči 226 od ukupno 460 zastupničkih mjesta u Sejmu, gornjem domu poljskog parlamenta.

Za većinu u parlamentu Građanskoj je platformi potrebno još pet zastupničkih mjesta (većina je 231 zastupnik), a s obzirom da se očekuje koalicija s manjim strankama, ta je stranka koju predvodi Donald Tusk blizu formiranja nove poljske vlade.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Građanska platforma pobjednik izbora u Poljskoj

Tusk, vjerojatni novi poljski premijer, izjavio je kako su izbori
pokazali da se Poljaci žele fokusirati na ekonomske mogućnosti Poljske kao članice Europske unije.

'Namjera je Građanske platforme da se Poljaci u svojoj zemlji
osjećaju puno bolje nego su se osjećali do sada. Spremni smo na velik posao i dobro ćemo ga obaviti. Danas se imate pravo veseliti', poručio je pristašama.

Trenutno vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda na čelu s premijerom Jaroslawom Kaczynskim po neslužbenim izbornim rezultatima osvaja 31,6 posto glasova što joj jamči 156 mjesta u parlamentu.

Kaczynski je u nedjelju navečer, obraćajući se pristašama, priznao izborni poraz, rekavši da njegova stranka nije uspjela jer je bila izložena 'nezapamćeno širokom napadačkom frontu' kako je nazvao oporbenu predizbornu kampanju.

Najavio je da će njegova stranka biti 'odlučna i čvrsta oporba'.

Konačni izborni rezulati očekuju se kasno u ponedjeljak ili u
utorak.

Na izbore je, prema izlaznim anketama, izašlo 55,3 posto birača, što je najveći odaziv na poljske parlamentarne izbore nakon rušenja komunističkog režima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene