Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija u BiH

Zbog visokih brojki najavili vikend-lockdown: Ugostitelji izašli na ulice, blokirali promet pa otišli pred zgradu vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina nastavlja bilježiti rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom. U četvrtak je potvrđeno 1338 novih slučajeva, dok je 28 ranije zaraženih osoba preminulo u protekla 24 sata, čime je epidemija u toj zemlji dospjela vrlo blizu brojki iz jesenskog vala. Sarajevski ugostitelji su prosvjedovali.

Tako visok dnevni broj novozaraženih posljednji je put registriran 25. studenog prošle godine, kada je potvrđeno nešto više od 1500 slučajeva, a nakon toga su brojke počele padati, da bi od 20. veljače ove godine ponovo došlo do snažnog rasta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Slika nije dostupna VEĆINU SAMI PLATILI BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Do brojke od 1338 novozaraženih u četvrtak došlo se nakon što je testirano nešto više od 4500 uzoraka. Profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Orešković kazao je za televiziju N1 kako je u slučaju BiH najveći problem to što je iznimno velik postotak zaraženih među testiranima.

Ukazao je na analize iz kojih proistječe kako je, primjerice, 8. ožujka u BiH udio pozitivnih među testiranima bio iznad 70 posto. U Hrvatskoj je ta brojka istodobno bila ispod 10 posto.

"WHO je postavila kriterij koji ukazuju da je pandemija pod kontrolom ako je broj onih kod kojih prilikom testiranja ustanovimo da postoji infekcija ispod pet posto. Kod vas (u BiH) te su brojke nekoliko puta više, čak gledajući neki međunarodni izvor, nisam mogao vjerovati da je to moguće uopće, toliki visok postotak", kazao je Orešković. Dodao je kako je opravdano pretpostaviti da je u BiH veliki broj zaraženih koji kao takvi uopće nisu registrirani.

Ugostitelji prosvjedovali zbog mini lockdowna

Zbog naglog širenja zaraze u Sarajevskoj županiji će za vikend uslijediti "mini zaključavanje" jer će na 48 sati biti zatvoreni ugostiteljski objekti i trgovački centri.

Ugostitelji u glavnom gradu BiH zbog toga su prosvjedovali upozoravajući kako je to besmisleno jer će onda svi pohrliti u Istočno Sarajevo, u Republici Srpskoj, gdje ograničenja neće biti.

Nekoliko stotina prosvjednika blokiralo je raskrsnicu na Skenderiji. Ranije su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo prozivali premijera Edina Fortu tražeći sastanak s njim. Blokada je trajala nekoliko minuta, a prosvjednici su se nakon toga vratili pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo, piše Klix.

Škole prelaze na online nastavu

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je obustaviti redovnu nastavu u osnovnim i srednjim školama.

Od petka, do 25. ožujka zbog loše epidemiološke situacije nastava će se odvijati online, odlučeno je na izvanrednoj sjednici vlade. Online nastava održavat će se i na fakultetima.

26. ožujka bi trebala ponovo početi redovna nastava, ali će sve ovisiti o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, piše Klix.

I dalje očekuju cjepivo

BiH i dalje bez konkretnih rokova očekuje isporuku 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, naručenog još prošle godine posredstvom mehanizma COVAX. Cjepivo je do sada primilo tek nekoliko tisuća osoba iz Republike Srpske jer su tamo nabavili nešto cjepiva Sputnjik V, a u Federaciji BiH počelo je tek simbolično cijepljenje među zaposlenima u zdravstvu, i to cjepivom AstraZeneca koje je donirala Srbija.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić u četvrtak je novinarima potvrdio kako će se i taj entitet sada okrenuti ruskom cjepivu te dodao kako su za to već stigle konkretne ponude domaćih veledrogerija koje trebaju biti posrednici.

"Četiri tvrtke poslale su pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, i cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi", objasnio je Novalić te dodao kako očekuje brzu isporuku, što bi značilo u roku od tri dana nakon što se obavi "papirologija".

To bi navodno trebalo biti već idućeg tjedna, a pregovara se o brzoj isporuci oko 100 tisuća doza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene