Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjena izbornog sustava

Političari se ne mogu dogovoriti: BiH pred sankcijama Europske komisije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina je pred sankcijama Europske komisije. Mogla bi ostati bez većeg dijela novca iz predpristupnih fondova jer se tamošnji političari ne mogu dogovoriti oko izmjene izbornog sustava. Čuju se čak i prijetnje da Unija neće priznati rezultate izbora koji bi se trebali održati 2014.

BiH čeka detalje prijedloga europskog povjerenika za proširenje Fülea o izmijeni izbornog sustava. Čelnici sedam bosanskohercegovačkih političkih stranaka na sastanku u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti.

'Kroz ono što smo mi radili i ono što je radila Europska unija, došli smo do nekih rješenja koja mogu činiti neki kompromis. I naravno, kad su se ta rješenja iznijela, onda smo opet imali ovako dosta dinamičnu raspravu i zbog toga u konačnici nije bilo dogovora', kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

>>
Čović: Prihvatio bih odmah prijedlog Europska komisije

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

BiH izborni sustav mora promijeniti zbog presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci. Ocijenjeno je da aktualni sustav diskriminira građane koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda. Zbog propasti pregovora u Bruxellesu Europska komisija pokrenula je mehanizam za suspendiranje 47 milijuna eura predpristupne pomoći ili više od pola novca iz fondova.

'Još je važnije za nas da u nekoj političkoj gužvi ne dođemo do rješenja koje će naizgled zadovoljiti presudu Sejdić Finci i naizgled nam dati šansu da idemo prema EU, a suštinski i dalje dijeliti zemlju i praviti podjelu unutar našeg društva', kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Picula i Stier u tom su tijelu pokrenuli inicijativu da se u izbornom postupku u BiH osigura jednak tretman svih etničkih skupina.

'Ako dajete to pravo i tim građanima koji to ovoga trenutka nemaju, jednako tako je apsurdno da jedan konstitutivni narod u BiH zbog, naravno, manipulacija postojećih rješenja koja proizlaze iz Daytona biva uskraćen za mogućnost da izabere svog političkog predstavnika u predsjedništvo', kazao je Tonino Picula.

File je od čelnika BiH političkih stranaka zatražio i da se zadrži tradicionalan opseg trgovine između Europske unije i članica CEFTA-e. Na taj način zaštitili bi se hrvatski proizvodi. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je ostala bez prava na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTA-e. Na to je tržište Hrvatska plasirala gotovo pola ukupne proizvodnje prehrambene industrije i poljoprivrede. Gubitak bi već u prvoj godini izlaska iz CEFTA-a mogao iznositi oko 220 milijuna dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene