Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena izbornog sustava

Čović: Prihvatio bih odmah prijedlog Europska komisije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je Mostaru kako bi odmah prihvatio kompromisni prijedlog povjerenika za proširenje Europske komisije Štefan Fuele kako bi se promijenio izborni sustav u toj zemlji oko čega se ne mogu mjesecima dogovoriti predstavnici sedam političkih stranaka, dodajući da se jedan politički tome suprotstavio.

Kako sam ja razumio taj prijedlog, HDZ BiH i ja bi ga odmah prihvatili. Ali jedan pojedinac se odmah pobunio oko toga odbijajući ovaj prijedlog EU-a, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon povratka iz Bruxellesa. Pri tome nije želio pojasniti tko se usprotivio tome prijedlogu. Ni na upit je li to čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je ustvrdio za medije u Sarajevu da je spasio BiH od podjele, Čović nije odgovorio.

Pojasnio je da je na sastanku ipak postignut napredak u slaganju s načelom da predstavnici jednoga naroda neće birati drugima članove Predsjedništva niti druge predstavnike u vlasti. "Mi dajemo sve do sebe da izborimo rješenje koja može funkcionirati", dodao je čelnik HDZ-a BiH i naveo da se čeka pisani prijedlog EU-a oko kompromisnog rješenja.

Čelnici glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nisu se u četvrtak na sastanku u Bruxellesu pod predsjedanjem povjerenika za proširenje Štefana Fuelea uspjeli dogovoriti oko reformi izbornog sustava kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

U međuvremenu je Europska komisija pokrenula mehanizam za suspendiranje 47 milijuna eura predpristupne pomoći te je političarima iz BiH ostavljeno nekoliko dana za dogovor oko postizanja dogovora. U slučaju da se to dogodi pomoć EU-a bila bi ponovno dostupna vlastima BiH.

Pročitajte i ovo Policija u BiH, ilustracija Incident kod Mostara Navijače Zrinjskog optužili da su pretukli četvoricu bošnjačkih mladića: Udarili im u auto i izgurali ih s ceste Slika nije dostupna Ori se pjesma FOTO Pogledajte kako se slavi u Mostaru: Blokirano središte, nebo nad gradom prekriveno desecima vatrometa

>>Komšić: EU će ponuditi uspostavu dvije izborne jedinice u FBiH

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo kako Lagumdžija nije glavni kočničar budući su sve stranke imale određene uvjete kako provesti presudu Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

'Ne bih rekao da je Lagumdžija glavni kočničar jer sve stranke imaju određene uvjete. Ovdje je poanta da iz onoga što svi nećemo izvučemo ono sto hoćemo i možemo i napravimo dogovor', rekao je Radončić.

'Sva su izaslanstva vodila bitku za BiH. Ovdje se vodi borba za to kako doživljavamo BiH. Skromni i pametni političari sebe ne proglašavaju prvacima domoljublja', dodao je Radončić. Izrazio je zadovoljstvo što je povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele preuzeo posao posrednika što daje razloga za optimizam u postizanje dogovora.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) istaknuo je na istoj konferenciji za novinare da se nije uspio postići dogovor o sustavu mehanizma koordinacije pregovora s Europskom unijom zbog pokušaja da se županije isključe iz toga procesa.

'Danas mi je jasno zašto je zaustavljeno postizanje dogovora o mehanizmu koordinacije. Jedna strana se zauzima da se zaobiđu ustavi i zakoni te da Federacija BiH oduzme ovlasti županijama. Ja ne želim kršiti ustav. Kompromis je uvažavati nadležnosti svake razine vlasti, a to od nas očekuje i Europska unija', rekao je Bevanda.

On je naveo i kako su predstavnici Europske komisije jasno od BiH zatražili da se zadrži tradicionalni opseg trgovine između EU-a i članica CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU. Dodao je da će se vlasti naknadno očitovati o tome zahtjevu koji je štetan za BiH stranu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene