Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgovornost za političke i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini isključivo je na političarima iz te zemlje a međunarodna zajednica u tom procesu može samo pomoći a nikako intervenirati, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski 'Dnevni avaz'.


Bildt je naznačio kako se instrumenti poput Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) više neće koristiti da bi se nametala politička rješenja te da ona moraju biti isključivo rezultat dogovora unutar zemlje. 'Ne možemo učiniti više i ne bismo trebali jer BiH je demokracija, suverena država', kazao je Bildt dodajući kako su reforme dogovorene unutar same BiH jedini način da ta zemlja krene ka Europskoj uniji (EU).

'EU je unija suverenih država a ne polufunkcionalnih poluprotektorata. BiH mora sama iz te faze preći u suverenu demokraciju i učniti korake ka EU', kazao je šef diplomacije Švedske koja trenutačno predsjedava Unijom. Komentirajući činjenicu kako je većina stranačkih čelnika iz BiH zapravo odbacila paket ustavnih promjena koji su najprije ponudili SAD i EU u listopadu a zatim u revidiranom obliku i u studenom, Bildt je kazao kako je u tom slučaju na političarima u BiH da smisle nešto novo jer oni i snose odgovornost za stanje u zemlji.

Vezani članci Mito, ilustracija Skandal uoči izbora: Dvojica političara dali ostavke zbog afere primanja mita, poznato i za što Slika nije dostupna Crna Gora: Na društvenim mrežama zakazuju se prosvjedi za travanj

'Dnevni avaz' navodi kako su predstavnici SAD i EU koji su bili uključeni u pregovore o tzv. Butmirskom paketu ustavnih promjena u BiH o stanju u toj zemlji ponovo razgovarali u srijedu u Bruxellesu na marginama konferencije o gospodarskom stanju na zapadnom Balkanu. U nazočnosti zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Stewarta Jonesa navodno je dogovoreno kako više neće biti odlazaka u BiH i lobiranja među tamošnjim političarima 'sve dok ne bude nekog značajnijeg pomaka ka dogovoru'. 'Stranke se moraju dogovoriti. Zna se što je potrebno da bi to prošlo u Parlamentu BiH', izjavio je Jones dodajući kako vjeruje da je dogovor i dalje moguć iako je 2010. izborna godina u BiH.

>> HDZ BiH, SDA i SNSD zajednički će inicirati promjenu Ustava BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić sazvao je za 14. prosinca novi sastanak čelnika sedam političkih stranaka s ciljem nastavka pregovora o ustavnim promjenama. Dolazak na sastanak koji bi se trebao održati u Sarajevu potvrdila je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika no opoziv je odbio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. (Hina)