Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija traga za Stankovićem, čudne okolnosti bijega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini intenzivno tragaju za osuđenim ratnim zločincem Radovanom Stankovićem koji je u petak pobjegao iz zatvora u Foči, izvjestili su u subotu lokalni mediji u BiH.

Ravnatelj policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je kako su na području Foče policijske ophodnje i kontrolne točke postavljene na svim prometnicama .

Pročitajte i ovo Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

"Pokrili smo objekte u kojima stanuje Stankovićeva obitelj. Obavljamo nadzor svih puteva kojima eventualno može proći", izjavio je Pena kako ga citira "Dnevni avaz". 

Pojačana je i kontrola na granici prema Crnoj Gori.

Za Stankovićem tragaju i policajci državne Agencije za istrage i
zaštitu (SIPA) a glasnogovorica SIPA-e Željka Kujundžija potvrdila je kako su poduzete i posebne mjere zaštite državnog tužitelja Marinka Jurčevića s obzirom da mu je Stanković prijetio tijekom suđenja na Sudu BiH.

Radovan Stanković osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih upravo na području Foče. 

Njega je prvobitno optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a 2002. godine uhitili su ga pripadnici tadašnjeg SFOR-a u BiH.

On je potom tri godine proveo u pritvoru u Haaškog tribunala da bi njegov slučaj 2005. godine bio prepušten Sudu BiH. Na 20-godišnju zatvorsku kaznu osuđen je 2006. godine.

Mediji u subotu upozoravaju kako su okolnosti pod kojima je Stanković uspio pobjeći iz fočanskog zatvora u najmanju ruku čudne. 

Njegov bijeg uslijedilo je usred dana kada ga je čak devet stražara vodilo iz zatvora na pregled kod stomatologa u fočanskoj bolnici.

Službeno je objašnjenje bilo kako se on naprosto istrgnuo iz ruku dvojice stražara i utrčao u bijeli Golf 3 koji ga je čekao. Zatvorski stražari nisu ni pokušali uporabiti oružje niti su svojim vozilom slijedili bjegunca.

Direktor zatvora u Foči Aleksandar Cicmil podnio je kaznene prijave protiv stražara kojima je Stanković pobjegao a iz Ministarstva pravde RS najavljena je istraga čiji je cilj utvrditi sve okolnosti pod kojima se to dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene