Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australska policija je pozvala stanovništvo na mir, u trenutku kada je sudbena vlast ukinula zabranu objavljivanja imena osobe osumnjičene za podmetanje požara čije je prvo pojavljivanje na sudu odgođeno za 14. travnja.


Brendan Sokaluk (39) koji je uhićen u petak, sumnjiči se za podmetanje požara u kojemu je poginula 21 osoba i protiv njega je podignuta optužnica. Mogao bi dobiti 25 godina zatvora. Sud je odlučio ukinuti zabranu objavljivanja imena osumnjičenika, premda je njegova odvjetnica ocijenila da se time ugrožava sigurnost njezina branjenika i njegove obitelji.

>> VIDEO: U Australiji privedena dvojica piromana, bit će optuženi i za ubojstva

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Podmetnuo požare na uskrsno jutro pa promatrao vatrogasce: Kad je počeo bježati, uhvatila ga policija Slika nije dostupna Je li ovo piroman iz Radonića?

Nešto ranije, načelnica policije u državi Viktoriji, Christine Nixon pozvala je stanovnike da se ne okupljaju pred sudom na kojem se trebao pojaviti osumnjičenik kako bi se spriječila svaka mogućnost izgreda. Australski premijer Kevin Rudd objavio je da će iduća nedjelja biti dan nacionalne žalosti za žrtve požara u kojima je, prema posljednjim policijskim podacima, stradalo 189 osoba.

Oko tisuću vatrogasaca još uvijek se bori s osam požara u državi Viktoriji koji nisu prijetili gradovima.