Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubile 39 ljudi

Policija objavila fotografije ruskih bombašica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bombašice koje su izazvale dvije eksplozije za vrijeme najveće gužve u moskovskom metrou, te ubile 39 osoba, i same su poginule. Napad se povezuje i s Al-kaidom.

Prve fotografije 'crnih udovica', žena koje su počinile bombaški napad u Moskvi, konačno se mogu vidjeti. Navodno je Ruska obavještajna služba znala za napad, ali nije o tome obavijestila javnost, piše MailOnline. Jezive slike pokazuju lice mrtvih žena, za koju ruske sigurnosne službe tvrde da su ubile sebe kada su detonirale bombe za vrijeme jučerašnje jutarnje gužve u metrou u Moskvi. Ubile su 39 ljudi, dok ih je 72 ranjeno.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Iako građanima nije izdano nikakvo upozorenje, službenici obavještajne agencije aktivno su tražili žene. Neki mediji javljaju i o vezi između bombašica sa islamskim pobunjenicima.Iako nitko nije preuzeo odgovornost za napad, špekulira se da je to djelo takozvanih 'crnih udovica', ubojica koji osvećuju smrt svojih očeva, braće i muževa koje su ubile ruske trupe u Čečeniji. Ruski mediji također tvrde da bi napad mogao biti osveta za smrt ozloglašenog vođe bande u ruskom Sjevernom Kavkazu, Alexandera Tikhornirovog, poznatog i pod islamskim imenom kao Said Buryatsky. On je ubijen u Ingushetiju za vrijeme policijske akcije.

>> U dvije ekspolozije ubijeno 12 osoba

Od jednog ruskog ministra moglo se čuti da bi iza napada mogla stajati i Al-Kaida. U Kremlju nagađaju da je ovaj najgori teroristički napad na ruski glavni grad u zadnjih šest godina Al-Kaida možda i financirala. Vanjski ministar Sergei Lavrov je rekao da 'znamo kako su teroristi aktivni na granici između Afganistana i Pakistana. Znamo da tamo pripremaju napade, koje namjeravaju izvesti u Afganistanu, ali i puno dalje. Idu čak i do Kavkaza.'

Za žene bombašice vjeruje se da imaju od 18 do 25 godina te da su imale na sebi po dva eksploziva, a u torbe i pojaseve su stavile čavle i metalne dijelove kako bi smrt i destrukcija bile jače. Glava jedne napadačice se u potpunosti odvojila od tijela, ali je ostala dovoljno očuvana za policijska istraživanja. Za obje bombašice se vjeruje da su iz Sjevernog Kavkaza. Još uvijek se traga za još dvije žene slavenskog podrijetla, koje su bile suučesnici, kao i za muškarcem u 30-tim godinama.

>> Putin snagama reda: Pročešljajte kanalizaciju!

Premijer Vladimir Putin se ranije vratio sa svog puta u Sibir i odmah je posjetio ranjene, koji se nalaze u bolnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene