Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska agencija za ljudska prava

Policija češće kontrolira pripadnike manjina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici manjina u europskim zemljama češće su izloženi policijskim kontrolama, po izvješću koje je objavila Europska agencija za temeljna ljudska prava (FRA) sa sjedištem u Beču.

'Rezultati pokazuju da u više zemalja članica EU-a policija češće zaustavlja pripadnike manjina nego pripadnike većinskog stanovništva', rekao je direktor FRA-e Morten Kjaerum u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori u Banskim dvorima Andrej Plenković: Vlada povećava financiranje projekata hrvatske manjine u Srbiji Ilustracija (Foto: AFP) Ogradili se sporne fotografije Gvardijani Bosne Srebrene poručilii: ''Pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije''

'Diskriminatorno profiliranje ima negativan društveni učinak jer može uništiti povjerenje manjina u policiju i u načelo ravnopravnosti', dodao je. FRA je objavio još jedno izvješće, vodič za suzbijanje diskriminatornog profiliranja.

Diskriminatorno etničko profiliranje

'Kada se odluka o zaustavljanju neke osobe temelji isključivo ili uglavnom na rasnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti te osobe, to je diskriminatorno etničko profiliranje', dodaje FRA. FRA je anketirala 23.500 pripadnika etničkih manjina i potomaka useljenika i usporedila rezultate dobivene u deset zemalja EU-a.

U Grčkoj je policija u zadnjih 12 mjeseci kontrolirala 56 posto Roma i 23 posto ukupnog stanovništva. U Španjolskoj, 42 posto stanovnika zemalja Magreba i 12 posto ukupnog stanovništva.

>> Većina seksualnih manjina i dalje izložena diskriminaciji i nasilju

Od 27 zemalja EU-a, samo Velika Britanija prikuplja i sustavno objavljuje podatke o uhićenjima, među kojima i podatke o etničkoj pripadnosti uhićenika, napominje FRA. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene