Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda bi možda bilo za očekivati da će, uz vrlo visok životni standard, u Kataru (izuzev logično jeftinog benzina) prevladavati vrlo visoke cijene, to baš i nije tako.


Hrvatska politička elita na čelu s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić otišla je u svojevrsni lov na investicije u malu, ali vrlo bogatu arapsku državu Katar.

Vezani članci Iza kulisa Pokazali kako zapravo nastaju bajkovite fotografije s Instagrama, neki ulažu stvarno puno truda Cijena goriva Cijene goriva od ponoći niže: Najviše će se veseliti vlasnici dizelaša, a ni onima koji imaju benzince neće biti loše

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, riječ je o zemlji s najvećom kupovnom moći po glavi stanovnika na čitavom planetu. Očekivano, nafta u tome igra vodeću ulogu što zorno pokazuje cijena litre dizela koja košta tek 80-ak lipa.

>> Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

Premda bi možda za očekivati bilo da uz luksuzni život dolaze i općenito luksuzne cijene ostalih osnovnih potrepština, brzinska usporedba dostupna na stranici Communitrip zapravo pokazuje da se cijene u Dohi i ne razlikuju previše od cijena u glavnom gradu Hrvatske.

Tako se litra vode usred ove pjeskovite države može kupiti za pristupačnih 2,79 kuna, dok litra mlijeka košta 6,98 kuna. Cijena štruce kruha iznosi 5,58 kuna.

Vožnja taksijem po kilometru košta 1,40 kuna, noćenje u hotelu niže kategorije može se naći već za 140 kuna, hamburger u McDonaldsu koštat će vas oko 28 kuna, a kava u kafiću oko 14 kuna.

Katar je po državnom uređenju apsolutna monarhija, smještena na jugozapadu Perzijskog zaljeva. Po broju stanovnika upola je manja od Hrvatske, ima ih nešto manje od 2 milijuna. No zarađuju mnogo više. BDP po stanovniku iznosi gotovo nevjerojatnih 582.400 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook