Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijepodne tečajevi i nastava, poslijepodne domarska uniforma i posao do večernjih sati. Tako je izgledalo 12-godišnje školovanje kolumbijskog domara koji u 52. godini u rukama ima fakultetsku diplomu.


U Kolumbiju je stigao bez znanja engleskog jezika, na nagovor prijatelja upisao je tečaj, a kasnije i fakultet koji je nedavno završio. Idući je korak, kako kaže, doktorat.

Vezani članci Vozilo u kojem je poginula Karina Garcia (Foto: AFP) Napadnuto blindirano vozilo u Kolumbiji, ubijena kandidatkinja na izborima Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Međimurka (34) nikad nije završila studij pa je krivotvorila diplomu profesorice biologije i kemije i zaposlila se u školi

Od bijega iz Jugoslavenske vojske do diplome u 52. godini života. Životni je to put domara kolumbijskog sveučilišta. Na tlo Kolumbije sletio je prije dvadesetak godina. Nakon završenog tečaja upisao je fakultet. Prijepodne predavanja, poslijepodne domarski posao i tako 12 godina.

"Na većini predavanja sam bio polovično prisutan, s lakoćom sam sve završio, nadam se da ću uspjeti preskočiti još jednu stepenicu", priča Gac Filipaj. Dvostruka uloga zbunila je većinu studenata.

"Studenti su bili sretni zbog mene. Neki su me pitali: Čekaj, nisam li te vidio u svom razredu? Jesi jesi.. Znači ti radiš ovdje? Da radim, događalo se nekoliko puta", kaže Filipaj. Od dolaska u Kolumbiju Gac živi mirno i povučeno.

"Nikada nisam težio pokazivanju, ne zanimaju me skupocjeni automobili, luksuz... tražim jednostavnost, uživam u mirnom životu", ističe on. Studenti i profesori puni su hvale za domara. Najviše ih oduševljava njegova skromnost i spremnost na pomoć.

"On je čovjek s velikim ponosom bez obzira na to što radi. Bilo da je riječ o njegovom domarskom poslu ili o znanstveniku, uvijek je uzdignute glave", napominje Peter Awn sa Sveučilišta Kolumbija. S diplomom u ruci, od domarskog posla ne odustaje. Školovanje neće zanemariti, idući korak je doktorat.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.