Vožnja taksijem je zanimljiva ideja za norveškog premijera. A što rade ostali europski i svjetski lideri? Odmaraju se? Ne baš. Većina ih je ostala u svojim uredima. Naravno, oni najmoćniji godišnji odmor ne propuštaju. Obitelji Obama i Merkel biraju uvijek ista mjesta za odmor.


Američki predsjednika Obama raspalio je golf lopticu. To je njegova omiljena razonoda za vrijeme godišnjeg odmora. Zajedno s obitelji provodi ga na otoku Martha's Vineyard, elitnom ljetovalištu koje vole bogate i slavni. Voljela ga je i obitelj Keneddy.

Vezani članci Carles Puigdemont (Foto: AFP) Katalonski čelnik Carles Puigdemont oslobođen i smije napustiti Italiju Italija, koronavirus U Norveškoj umrlo dijete, Italija bilježi najveći broj žrtava od travnja, SAD sve bliže brojci od 250.000 mrtvih

U iznajmljenoj kući, vrijednoj 8 milijuna dolara, Obame borave osam dana. Cijena najma nije poznata, ali plaćaju ga iz vlastitog džepa.

Iako joj slijede izbori u rujnu, predah je uzela i najmoćnija žena svijeta. Prije četiri mjeseca odmarala se u Italiji. Njemačka kancelarka Angela Merkela sada se hladi kao i uvijek u južno tirolskim alpama.

Englezi vole svoju kraljicu. Kada ide na godišnji sviraju joj gajde. Kraljica Elizabeta II. koja uživa u lovu tetrijeba, vozi automobil, već tradicionalno se odmara u Škotskoj.

Za ostale europske dužnosnike odmora uglavnom nema.

Francuski predsjednik Hollande na putovanju je zemljom. Mora riješiti problem rastuće nezaposlenosti. Zbog teškog stanja svoje je ministre savjetovao da ne idu na godišnji odmor ove godine.

Lošeg stanja u zemlji svjesni su i Talijani. Osim kratkog posjeta rodnoj Toscani, premijer Letta kolovoz će provesti radno.

Pogođena visokom nezaposlenošću, recesijom, korupcijskim skanadalima, Španjolska tone sve dublje. Premijer stoga ostaje kod kuće.

Grčki turizam ponovno obara rekorde. Raste broj turista, ali i prihodi. Ove godine gotovo 11 milijardi eura. No rekordna je i nezaposlenost. Vlada premijera Samarasa, ni ove, kao ni prošle godine ne ide na odmor.

A kada su u pitanju godišnji odmori, svoju skromnost još je jednom pokazao papa Franjo. Odrekao se tradicionalnog odlaska u ljetovalište Castel Gandolfo. Kolovoz će provesti u Vatikanu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook