Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasonosni 'njet!'

Pogledajte film o čovjeku kojem trebamo zahvaliti što smo živi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda mnogi od vas nikada niste imali priliku čuti za Vasilija Aleksandroviča Arhipova, otkrit ćete u nastavku teksta da tvrdnja u naslovu nije pretjerana i da upravo njemu imamo zahvaliti što smo izbjegli apokalipsu.

Vasilij Arhipov je, naime, 27. listopada 1962. godine spriječio kapetana sovjetske podmornice B-59 Valentina Grigorijeviča Savickog da ispali nuklearna torpeda na američku flotu, što bi zasigurno dovelo do početka rata i masovnog uništenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Podmornicu kojom je Savicki zapovijedao su tog dana okružili američki razarači u međunarodnim vodama nedaleko od Kube, pa budući da su prema njoj počeli ispaljivati dubinske bombe kako bi je istjerali na površinu, Savicki je počeo paničariti.

Kubanska kriza

Suočen sa situacijom u kojoj mu je ponestajalo zraka, ali i time što nije mogao kontaktirati Moskvu što ga je navelo na pomisao da je rat već počeo, Savicki je naposljetku odlučio Amerikancima odgovoriti udarom bez obzira na posljedice, a u čemu bi i uspio da se Arhipov nije rekao "njet".

Naime, budući da je upravo Arhipov bio zapovjednik flote koja se tamo nalazila, Savicki nije mogao napasti bez njegovog pristanka, pa čak i unatoč tome što se politički časnik na podmornici Ivan Semonovič Maslenikov već složio da nuklearna torpeda treba aktivirati.

CRVENI GUMB On je spasio svijet ne čineći ništa

Pogledajte kako su izgledali ti dramatični trenuci u dokumentarnom filmu koji je potpisao Eamon Fitzpatrick i koji je u cijelosti postavljen na stranicu američke TV mreže Public Broadcasting Service.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene