Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutak koji je odredio povijest

CRVENI GUMB On je spasio svijet ne čineći ništa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je netko drugi bio na njegovom mjestu, Treći svjetski rat možda bi počeo već 1983. godine.

On je čovjek koji je spasio svijet i to tako što je odbio pritisnuti crveni gumb. Priča o Stanislavu Petrovu, pukovniku u vojsci bivšeg SSSR-a, sada je ovjekovječena i u dokumentarnom filmu 'Man who saved the world' koji je snimila hollywoodska zvijezda Kevin Costner.

Petrov je radio u bunkeru Serpukhov-15 100 kilometara od Moskve u vrijeme Hladnog rata. U jednom trenutku 26. rujna 1983. na ekranu sa satelitskim snimkama primijetio je nuklearni projektil kako iz smjera SAD-a leti prema Rusiji. Oglasio se alarm koji je signalizirao da ga slijede još četiri nuklearne rakete.

Petrov je imao samo 15 minuta da obavijesti nadređene o onome što se događa i da oni donesu odluku hoće li svoje nuklearne glave poslati prema Americi što bi neminovno dovelo do novog svjetskog rata.

Ipak, instinkt mu je govorio da nešto nije u redu. Naime, na drugom radaru nisu se vidjeli nikakvi projektili. S njim je na dužnosti bilo još 120 ljudi koji su se okupili oko njega i - čekali da donese odluku. Kazao im je da se vrate na svoja radna mjesta i ignoriraju alarme. Zaključio je kako je upozorenje lažno i nije pritisnuo famozni crveni gumb koji bi promijenio svijet.

Pročitajte i ovo Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada

Od neprijatelja čovječanstva do saveznika br. 1

U jednom od rijetkih intervjua Petrov je kazao: 'Bio sam šokiran. Šanse da pet nuklearnih projektila leti prema Moskvi bile su 50:50. No, nisam želio da mojom odlukom počne Treći svjetski rat. Iako, ne možete rat započeti s pet raketa.'

I bio je u pravu: istraga je pokazala da je ruski satelit krivo očitao podatke zbog rijetkog fenomena poravnanja Sunčevih zraka na oblacima i putanje satelita, a slučaj je zataškan i o događaju se nije govorilo sve do 1988. godine, piše Daily Mirror.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene