Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki i irački voditelji zdravstvenih službi izračunali su kako je od početka američke invazije na tu zemlju poginulo oko 655 tisuća Iračana. Kako bi došli do što preciznijih podataka istraživači su radije od brojanja tijela vršili ispitivanja po kućanstvima.


'Procjenjujemo kako je broj posljedica invazije koja traje od 18. ožujka 2003. godine, a u njega nismo uračunali ljude koji su umrli nevezano za rat i njegove posljedice', izjavio je Gilbert Burnham sa Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo u Sjedinjenim Državama. 

Vezani članci Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa Potres na granici Iraka i Irana (Foto: AFP) - 2 Iran prekida operacije spašavanja nakon razornog potresa

Tako iz posljednjih podataka proizlazi da je čak dva i pol posto populacije u Iraku poginulo zbog rata i nasilja koja se zbog njega svakodnevno događaju. Postotak umrlih dvaput je veću u proteklih nekoliko godina u donosu na mirnodopsko razdoblje. 

Studija je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet. 

'iako takav postotak smrtnosti može biti uobičajen za razdoblje ratnih sukoba, kombinacija njihove dugotrajnosti i tenzija koje su iz njega proizašle, te njegovo obuhvaćanje čak desetak milijuna ljudi, moglo bi ovaj sukob učiniti najsmrtonosnijim sukobom 21. stoljeća' objasnio je Burnham.

Prijašnja studija pokazala je da na godinu u Iraku pogine gotovo 100 tisuća ljudi više nego u mirnodopskom razdoblju, no prema najnovijim ispitivanjima ta se brojka popela do gotovo 150 tisuća poginulih. 

Broj ukupno poginulih od rata i njegovih posljedica obuhvaća i sve koji su umrli od različitih vrsta bolesti.