Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noćas je izraelsko zrakoplovstvo pogodilo postaju UN-a na jugu Libanona te da su poginula četiri promatrača, među kojima i jedan kineski državljanin.


Kina je osudila napad na promatračku postaju UN-a na jugu Libanona u kojem su, prema prvim podacima, poginula četiri pripadnika mirovnih snaga. 

Vezani članci Testiranje balističkog projektila Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a Helenca Pirnat Dragičević Pravobraniteljica za djecu: ''Konvencija o pravima djeteta nije tek popis lijepih želja''

Kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya zatražio je od Izraela poduzimanje mjera kako bi se zaštitili pripadnici mirovnih snaga na terenu te rekao da bi trebalo provesti istragu o incidentu.

Tri ostala poginula promatrača su državljani Finske, Austrije i
Kanade, prenosi agencija Xinhua.

Žaljenje Izraela

Izrael je u srijedu izrazio žaljenje zbog tragične smrti četvorice UN-ovih vojnih promatrača u južnom Libanonu i najavio istragu o zračnom napadu u kojemu su promatrači poginuli.

"Izrael iskreno žali zbog tragične smrti pripadnika UN-a u južnom Libanonu", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

"Nismo ciljali UN-ove pripadnike i od početka sukoba smo činili velike napore da omogućimo sigurnost pripadnicima UN-ovih mirovnih snaga. Ovaj tragičan događaj biti će temeljito istražen", kazao je Regev.

Ambasador Izraela u UN-u Dan Gillerman također je izrazio svoje "najdublje žaljenje" i opovrgnuo da su izraelske vojne snage namjerno gađale UN-ove promatrače.

"Šokiran sam i duboko nesretan nepromišljenom izjavom glavnog tajnika kojom se insinuira da je Izrael namjerno ciljao UN-ov položaj", kazao je, ocjenivši Annanovu izjavu "preuranjenom i pogrešnom".

Položaj promatrača UN-a u Hiamu, u južnom Libanonu, uništen je u utorak predvečer u zračnom napadu u izraelskom zračnom napadu, a glavni tajnik UN-a Kofi Annan ocijenio je da je očigledno riječ o ciljanom napadu na UN-ov položaj.

Pojačan pritisak za prekid vatre 

Izraelski premijer Ehud Olmert razgovarao je s Kofijem Annanom i izrazio "duboku tugu" zbog pogiblje promatrača UN-a. Izrazio je čuđenje zbog Annanove izjave kako je Izrael možda namjerno gađao njihov položaj. 

Ubojstvo četvorice pripadnika UN-a znatno je pojačao pritisak na Izrael da prekine dvotjedne napade na Libanon. No dogovor neće biti jednostavno postići. Hezbollah i dalje tvrdi kako neće pristati na nikakve ''ponižavajuće'' uvjete.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju