Skijalište Zermatt, jedno od najpoznatijih u Švicarskoj, odsječeno je od svijeta zbog obilnog snijega koji je padao ovih dana, priopćila je uprava skijališta.

Galerija


Trenutačno imamo "oko 13.000 turista u Zermattu", u kantonu Valaisu, na jugozapadu zemlje, rekla je za AFP čelnica skijališta Janine Imesch.

Vezani članci Slovenska granica, ilustracija Jedna od koronom najpogođenijih zemalja u Europi od srijede otvara granice: "Motoristi su rekli da će oni preletjeti Italiju samo da uspiju doći do nas" Turisti u Zadru, ilustracija Turizam se budi – 20.000 gostiju odmara se u Hrvatskoj: "Rezervacije su krenule, buking je dobar, pogotovo za sedmi i osmi mjesec"

"Zasad nitko ne može doći ni otići iz skijališta" i moguć je "prekid u opskrbi električnom energijom", piše na internetskoj stranici skijališta.

Prometnica koja vodi do skijališta zatvorena je u ponedjeljak u 9:00 sati po mjesnom vremenu. "Željeznica ne prometuje od ponedjeljaka u 17:30 sati", dodala je Imesch.

Skijalište ima ukupno 13.400 ležaja, od kojih 7200 u hotelima i 6200 u apartmanima. Općina ima oko 5500 stanovnika.

"Ne može se skijati ni šetati, ali je mirno i pomalo romantično. Nema straha", komentirala je Imesch.

Skijalište će o daljnjim koracima odlučiti nakon izvida zrakoplovom iznad tog područja.

Prema pisanju meteoroloških medija, samo prošle noći lokalno je palo 2-3 metra novog snijega na području Alpa, naročito u području iznad 2000 metara nadmorske visine, prenosi Istramet. Ekstremna mećava bila je praćena i grmljavinom.

Zbog blatnih bujica, odrona kamenja i opasnosti od lavina zatvoreno je nekoliko cesta u kantonu Valaisu, pišu švicarski mediji.

Za to je područje proglašen peti, najviši, stupanj opasnosti od lavina, navodi policija koja dodaje da se tijekom večeri očekuje prestanak snijega i povoljan razvoj situacije. No odroni i lavine još su mogući. (B.V./Hina)