Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Granica između Slovenije i Hrvatske kod Svetog Martina i Hotize ide sredinom rijeke Mure jer je takvo stanje zatečeno 25. lipnja 1991. godine prilikom osamostaljenja dviju država, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare Janez Podobnik, predsjednik Slovenske Pučke stranke (SLS) i ministar za okoliš i prostor u vladi premijera Janeza Janše.


"Sukladno stanju koje je tada bilo, granica je na sredini Mure", rekao Podobnik, dodajući da je Hrvatska do sada na tom graničnom sektoru djelovala jednostrano i da bi "bilo korektno" da Hrvatska pristane na rješenje po kojemu bi most koji je sagradila blizu Hotize bio u zajedničkoj uporabi, te da bi se na njemu trebao nalaziti i granični prijelaz. 

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija MUP objavio koliko je hrvatskih državljana do podneva imalo neodgodiv razlog za ulazak u zemlju: "Broj ne odudara od prosjeka" Dr. Nizar Shoukry, član Glavnog odbora Mosta (Foto: Igor Soban/PIXSELL) ''Kao Hrvat koji poznaje mentalitet Istoka predlažem da odmah počnemo raditi na fortifikaciji granice''

Istodobno, Podobnik je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao da on nije "za rušenje" mostova te da je njegova stranka nedavno pristala da se o rezoluciji o granici s Hrvatskom raspravlja tek nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju 22. listopada a ne ranije kako je stranka prije zahtijevala. 

Podobnik je rekao da su političke stranke postigle visoki stupanj jedinstva o pitanju granica s Hrvatskom i da se dogovori o tome nastavljaju. 

Podobnik je također izjavio da se od parlamentarne rasprave o rezoluciji o granici s Hrvatskom, u kojoj se navodi da Sloveniji pripadaju cijeli Piranski zaljev, zaseoci južno od Dragonje, te izlaz na otvoreno more, očekuje pravni temelj "za postupanje državnih tijela sukladno stanju od 25. lipnja 1991". 

Na pitanje kada će započeti zajednička izgradnja nasipa na Muri u skladu s nedavnim dogovorom s Hrvatskom, Podobnik je rekao da se pripremni radovi na nasipu nastavljaju i da će najnužniji radovi na nasipu biti završeni ove godine.