Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak kako je podignulo optužnicu protiv dvojice dužnosnika Ministarstva obrane BiH i ravnatelja tvrtke 'Binas' iz Bugojna. Tereti ih se da su ilegalno preprodali oružje i streljivo namijenjeno uništavanju i tako stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od 250 tisuća eura.


Optužnica je podignuta protiv Marija Šege i Šefika Hasanovića iz Ministarstva obrane BiH te čelnika 'Binasa' Muhameda Gurbeta.

Oni su, kako stoji u optužnici, u razdoblju od 2007. do 2009. godine zloporabom službenog položaja i ovlasti te krivotvorenjem isprava financijski oštetili državu, no istodobno su prouzročili sigurnosni rizik jer nisu, kako je planirano, uništili oružje i streljivo.

Vezani članci Koronavirus u Bosni i Hercegovini Zabrinjavajuće brojke kod susjeda: Naglo im rastu brojke preminulih i zaraženih, stručnjaci objašnjavaju zašto je tako Bolnica, ilustracija U susjedstvu ne planiraju nove mjere: "Vidno je pogoršanje stanja, sve je veći boj oboljelih, a bolnice se pune"

>> VIDEO: Na tavanu ilegalno držao cijeli arsenal oružja!

Viškovi naoružanja, uključujući granate, mine, ručne bombe, tromblone, upaljače i druga eksplozivna sredstva, koji su odlukom vlasti BiH bili određeni za uništavanje, nisu uništeni iako su naplaćena sredstva za njihovo uništavanje, stoji u optužnici. Krivotvorenom dokumentacijom lažno je prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena, a ona su ostajala u skladištima, što je utvrđeno provedenom istragom. Velika količina minsko-eksplozivnih sredstava, koja su lažno prikazana kao uništena, pronađena je u lipnju 2010. godine.

Istragom je utvrđeno i kako su određena minsko-eksplozivna sredstva, koja su trebala biti uništena, prepravljana i dalje prodavana kao nova.

Istragom Tužiteljstva BiH i ovlaštenih policijskih agencija utvrđeno je da se radi o stotinama tisuća granata i minsko-eksplozivnih sredstava koja su ostala u opticaju te je na taj način ugrožena sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH navelo je kako je tijekom istrage ostvarilo značajnu suradnju s istražnim povjerenstvom parlamenta BiH, koje je radilo na procesu analize zakonitosti procesa uništavanja viškova oružja i streljiva. Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.

(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook