Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje, prvo u Vatikanu i prepuno nepoznanica, počinje u subotu izlaskom pred suce sobara pape Benedikta XVI. optuženog za krađu dokumenata koje je dostavio javnosti u aferi prozvanoj "Vatileaks".


Prvo pojavljivanje Paola Gabrielija, četiri mjeseca nakon spektakularnog uhićenja, počet će u 8.30 ujutro, a tijekom procesa još neutvrđena trajanja, bit će izveden niz svjedoka u skandalu koji je potresao Vatikan.

Malen broj novinara pratit će suđenje bez fotoaparata i kamera u sudnici koja može primiti tek 50 osoba, a presedan je u zatvorenom sustavu Papinske države da se sudski postupak može pratiti izravno.

Gabriele (46), laik i veliki vjernik, otac troje djece, građanin Vatikana, bio je do uhićenja vjeran suradnik Josepha Ratzingera, prva osoba koja je Papi zaželjela dobro jutro i navečer ga ispratila na počinak.

Mjesecima je Gabriele skupljao i fotokopirao dokumente s pisaćeg stola Papina osobnog tajnika, msgr. Georga Gaensweina, a kada je afera izbila, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije u Vatikanu da bi od kraja srpnja bio u režimu kućnog pritvora.

Vjerujući da je nadahnut "Duhom svetim", sucima vatikanske države "Paoletto" je objasnio razloge svoga čina. Djelovao je kako bi razotkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana te zato što je vjerovao da Papa nije bio upoznat sa skandalima.

"Vidio sam zlo i korupciju posvuda u Crkvi, i u jednom trenutku došao do točke s koje nije bilo povrata, moje su kočnice popustile. Vjerovao sam da bi šok, čak i medijski, mogao biti spasonosan i vratiti Crkvu na dobar put", priznao je sucima.

Vezani članci Branimir Glavaš Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića Trojici bijelaca počinje suđenje za ubojstvo crnog džogera Sve su snimali: Ganjali tamnoputog džogera, posvađali se s njim pa ga ubili

>> 'Vatileaks': Suđenje Papinom sobaru zbog krađe tajnih dokumenata

U intervjuu za privatnu televiziju La Sette, koji je u veljači dao anonimno, ocijenio je da u Vatikanu vlada "zakon (omerte) šutnje" kako istina ne bi procurila, a to se čini ne toliko iz borbe za vlast, više iz straha",

Gabrile je ocijenio da bi dvadesetak osoba "iz različitih razina" Vatikana mogle biti upletene u "Vatileaks".

Istraga je pokazala da nije radio sam. Svoje tajne povjerio je i svome duhovnom ocu, nazvanom "B". No zasad je u procesu kao pomagač, optužen još samo vaikanski informatičar Claudio Sciarpelletti. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju