Počinje povijesno suđenje vatikanskom kardinalu i šefu financija, Georgeu Pellu kojeg terete s nekoliko optužnica za seksualno zlostavljanje. Kardinal Pell u srijedu je došao na prvo saslušanje u Australiji, a njegov odvjetnik navodi da će se izjasniti da nije kriv.


Jedan od glavnih savjetnika pape Franje i šef vatikanskih financija 76-godišnji George Pell otišao je iz Rima za Melbourne kako bi se suočio s višestrukim optužbama za prekršaje navodno počinjene prije nekoliko desetljeća, kada je služio u Australiji.

Vezani članci Ilustracija Muškarca ubio kućni ljubimac: "Životinja je postala nasilna, nije dala bolničarima ni da priđu ozlijeđenom čovjeku" Mate Uzinić, riječki nadbiskup Riječki nadbiskup o krštenju djeteta istospolnog para: ''Rado bih se susreo s njima''

Pojedinosti o optužbama nisu iznesene u javnost, iako je policija navela da uključuju "mnoštvo pritužbi". Bivši nadbiskup u Sydneyu i Melbourneu George Pell dosad je uvijek navodio da je nevin.

Kardinal Pell nije bio dužan prisustvovati tom kratkom ročištu koje odvjetnicima služi primarno kao dogovor o podnošenju kaznenog izvještaja i definiranje datuma za taj složeni i kontroverzni postupak za koji se očekuje da će biti dugotrajan.

Međutim, najmoćniji katolički službenik Australije odlučio se pojaviti pošto je obećao da će se braniti i očistiti svoje ime nakon dvogodišnje istrage koja je na kraju i dovela do otvaranja sudskog postupka 29. lipnja.

Tijekom rasprave kardinal Pell nije bio dužan svjedočiti jer je ročište trajalo samo 10 minuta, prenosi BBC.

"Kardinal Pell izjasnit će se da nije kriv ni za jednu optužbu i zadržat će pretpostavku nevinosti koju ima", naveo je nakon ročišta njegov odvjetnik Robert Richter u sudu u Melbourneu.

Tužitelji su dobili vremena do 8. rujna kako bi pripremili izvješće o dokazima. Sljedeće saslušanje, poznato i kao iznošenje obrane, zakazano je za 6. listopada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju