Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred vrhovnim pokrajinskim sudom u Duesseldorfu započelo je suđenje 23-godišnjem Libanoncu Youssufu Mohamedu al Hajdibu zbog planiranog terorističkog napada na dva regionalna vlaka Njemačkih željeznica u srpnju 2006.


"Optuženi je na podmukao način i prljavim sredstvima pokušao usmrtiti velik broj ljudi", rekao je državni odvjetnik Horst Salzmann na početku suđenja.

Vezani članci Talibani u Kabulu Među poginulima u Kabulu je i dvoje Britanaca, raste prijetnja od novih napada: "To su bili nevini ljudi i tragedija je da su ih ubili kukavički teroristi" Kapitol, Washington Policija okružila automobil kod Kapitola: Muškarac tvrdio da ima bombu, zaposlenici evakuirani iz obližnjih zgrada

Državno odvjetništvo 23-godišnjem Libanoncu predbacuje da je zajedno sa suučenikom Jihadom Hamadom postavio dvije eksplozivne naprave u regionalne vlakove Njemačkih željeznica koji nisu eksplodirale samo zahvaljujući "greškama u izvedbi".

Eksplozivne naprave bi u slučaju eksplozije izazvale "velik broj
žrtava", stoji u optužnici.

Al Hajib i Hamad su dva kofera u kojima su se nalazile plinske boce postavili u lokalne vlakove koji prometuju u gusto naseljenoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Prema državnom odvjetništvu, dvojica optuženih, koji su u tom
trenutku nekoliko godina kao studenti boravili u Njemačkoj, ovaj su teroristički čin htjeli izvršiti kao reakciju na karikature proroka Muhameda u jednom danskom dnevniku.

Istodobno s početkom procesa u Njemačkoj al Hajib je u rodnom Bejrutu u odsutnosti osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Njegov suučesnik Hamad, koji se nalazi u zatvoru u Libanonu, osuđen je na dvanaest godina zatvora.

Presuda u njemačkom procesu se očekuje sredinom sljedeće godine.