Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstva židova

Počelo suđenje nacističkom čuvaru Demjanjuku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje 89-godišnjem Johnu Demjanjuku, bivšem čuvaru u nacističkom logoru Sobiboru optuženom za sudjelovanje u ubojstvu 27.900 židova, počelo je u Muenchenu.

Demjanjuk, umirovljeni radnik američke tvornice automobila, u sudnicu je dovezen u invalidskim kolicima. Agencije naglašavaju kako se vjerojatno radi o posljednjem velikom suđenju za nacističke ratne zločine u Njemačkoj. Njemački tužitelji vjeruju da je Demjanjuk, koji se nalazio na prvom mjestu popisa najtraženijih nacističkih zločinaca Centra Simona Wiesenthala, u šest mjeseci koliko je proveo kao čuvar u Sobiboru asistirao u ubojstvu 27.900 židova. U tom nacističkom logoru smrti za trajanja Drugog svjetskog rata ubijeno je ukupno 250 tisuća židova. Židovske skupine i i članovi obitelji žrtava smatraju da nikada nije kasno za pravdu i da je ovaj slučaj simboličan. ‘Ne bi trebalo griješiti i misliti da je slučaj protiv jednog ratnog zločinca samo slučaj protiv jednog čovjeka. Kada 'zvona zvone' za Demjanjuka, također zvone za svakog ratnog zločinca. Pa makar im to samo donijelo besane noći’, rekao je rabin Marvin Hier, voditelj Wisenthalova centra u Los Angelesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naredio ubojstva Bivši nacistički zapovjednik osuđen na doživotni zatvor Slika nije dostupna Najtraženiji osumnjičenik za ratne zločine 89-godišnji Demjanjuk izručen Njemačkoj

Demjanjuk se rodio u Ukrajini i borio se na strani Crvene armije na početku rata. Nakon zarobljavanja Nijemci su ga unovačili i uvježbali za čuvara u logoru. Demjanjuk je 1951. emigrirao u Sjedinjene Države koje su ga u svibnju ove godine protjerale u Njemačku nakon što su saznale da je skrivao svoju nacističku prošlost. On negira da je sudjelovao u holokaustu, a njegova obitelj tvrdi da je star, bolestan i nemoćan za suđenje. Zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, suđenje će biti ograničeno na dvije 90-minutne sjednice na dan i trebalo bi biti završeno do svibnja. Ako sve krene prema planu, u ponedjeljak će tužiteljstvo održati svoju uvodnu riječ, a Demjanjuk će imati mogućnost odgovoriti. Iako priznaje da je bio u nekim nacističkim logorima, Demjanjuk negira da je Sobibor, logor koji je vodilo desetak SS-ovaca i 150 sovjetskih zarobljenika, bio jedan od njih.

Tužitelji će imati velikih problema u dokazivanju slučaja jer dosad navodno nisu uspjeli pronaći nijednog svjedoka koji je Demjanjuka vidio u Sobiboru i jedina izravna svjedočanstva su pisane izjave danas preminulih svjedoka. Demjanjuk je postao međunarodno poznat nakon što ga je Izrael 1988. godine optužio da je on ‘Ivan Grozni’, odnosno Ivan Demjanjujk, zloglasni sadistički čuvar iz logora Treblinka koji je zatočenike ubijao golim rukama, i osudio ga na smrt. Izraelski vrhovni sud ga je oslobodio 1993. nakon što je ustanovljeno da se radi o slučaju pogrešnog identiteta. Stotine novinara iz čitavog svijeta nadaju se da će moći izvještavati sa suđenja. Muenchenska sudnica, koja je nadležna za slučaj jer je optuženik živio u tom području nakon rata, čini se premalena: ima samo 150 mjesta i suđenje je u ponedjeljak kasnilo sat vremena zbog navale znatiželjnih. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene