Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica u ime srpskog izaslanstva, te predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Ceku kao izaslanici kosovskih Albanaca počeli su u Beču izravne pregovore o budućnosti Kosova.


Pregovorima predsjeda posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, a nazočni su predstavnici EU-a, kontakt skupine i NATO-a, austrijski savezni kancelar Wolgfang Schuessel, te austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Vezani članci Prosvjed kosovskih Srba Kosovo odgodilo kazne za srpske vozače: "Situacija je vrlo teška i na rubu je sukoba" Albin Kurti i Aleksandar Vučić Nakon kraha pregovora: Kosovska policija počet će kažnjavati vozače čija vozila imaju tablice kosovskih gradova izdane u Srbiji

Ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik izjavila je novinarima kako očekuje "više realizma i angažmana s obje strane".

Današnji pregovori Beograda i Prištine u Beču, kako se ocjenjuje, bit će razmjena mišljenja na visokoj razini, srbijanskoga i izaslanstva kosovskih Albanaca.

Pregovori Beograda i Prištine, o bitnim točkama budućega ustroja Kosova, koje je od 1999. pod upravom Ujedinjenih naroda, počeli su prije šest mjeseci. U pregovorima o decentralizaciji, pravima manjina, zaštiti crkvenih i kulturnih institucija srpske manjine na Kosovu, gospodarskim odnosima Beograda i Prištine, postignuti su dosad mali pomaci.

Međutim, glavna razlika u stajalištima je o konačnom statusu Kosova. Nakon dolaska u Beč srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je kako "postoji okvir za kompromis, a to su međunarodni
dokumenti". Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković rekao je "Srbija neće prihvatiti nametnuto rješenje, Srbija daje Kosovu neovisnost unutar Srbije".

"Vjerujemo kako ćemo uvjeriti sve strane da je jedino realno rješenje neovisnost Kosova", rekao je po dolasku u Beč kosovski predsjednik Sejdiu.

Ako dvije strane u pregovorima ne postignu suglasnost o rješenju statusa Kosova, prema izjavi zamjenika glavnog pregovarača za Kosovo, Alberta Rohana "Vijeće sigurnosti morat će donijeti odluku".

Mandat posebnoga izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisarija i njegova zamjenika ističe krajem ove godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju