Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeli pregovori o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica u ime srpskog izaslanstva, te predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Ceku kao izaslanici kosovskih Albanaca počeli su u Beču izravne pregovore o budućnosti Kosova.

Pregovorima predsjeda posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, a nazočni su predstavnici EU-a, kontakt skupine i NATO-a, austrijski savezni kancelar Wolgfang Schuessel, te austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

Ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik izjavila je novinarima kako očekuje "više realizma i angažmana s obje strane".

Današnji pregovori Beograda i Prištine u Beču, kako se ocjenjuje, bit će razmjena mišljenja na visokoj razini, srbijanskoga i izaslanstva kosovskih Albanaca.

Pregovori Beograda i Prištine, o bitnim točkama budućega ustroja Kosova, koje je od 1999. pod upravom Ujedinjenih naroda, počeli su prije šest mjeseci. U pregovorima o decentralizaciji, pravima manjina, zaštiti crkvenih i kulturnih institucija srpske manjine na Kosovu, gospodarskim odnosima Beograda i Prištine, postignuti su dosad mali pomaci.

Međutim, glavna razlika u stajalištima je o konačnom statusu Kosova. Nakon dolaska u Beč srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je kako "postoji okvir za kompromis, a to su međunarodni
dokumenti". Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković rekao je "Srbija neće prihvatiti nametnuto rješenje, Srbija daje Kosovu neovisnost unutar Srbije".

"Vjerujemo kako ćemo uvjeriti sve strane da je jedino realno rješenje neovisnost Kosova", rekao je po dolasku u Beč kosovski predsjednik Sejdiu.

Ako dvije strane u pregovorima ne postignu suglasnost o rješenju statusa Kosova, prema izjavi zamjenika glavnog pregovarača za Kosovo, Alberta Rohana "Vijeće sigurnosti morat će donijeti odluku".

Mandat posebnoga izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisarija i njegova zamjenika ističe krajem ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene