Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozno

Procurio dokument koji otkriva izraelski plan za potpuno etničko čišćenje Gaze? Oglasio se i ured premijera

Ovako izgleda pojas Gaze 28. listopada - 2
Ovako izgleda pojas Gaze 28. listopada - 2 Foto: Afp
Procurio je izraelski dokument koji iznosi planove za potpuno etničko čišćenje Gaze nakon što Izrael porazi Hamas. O svemu se oglasio i ured premijera.

Institut za nacionalnu sigurnost i cionističku strategiju Misgav objavio je dokument u kojem se zalaže za preseljenje Palestinaca i konačno naseljavanje cijelog pojasa Gaze Izraelcima.

Detaljan plan, izvorno objavljen na hebrejskom, preveo je i podijelio portal Mondoweiss. Izvješće zagovara da se trenutna situacija iskoristi kako bi se postigao dugogodišnji cionistički cilj iseljavanja Palestinaca s teritorija povijesne Palestine.

"Trenutno postoji jedinstvena i rijetka prilika za evakuaciju cijelog pojasa Gaze u koordinaciji s egipatskom vladom", piše u izvješću.

Prema Mondoweissu, Institut Misgav vodi bivši Netanyahuov savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben Shabbat, koji je i dalje utjecajan u izraelskim sigurnosnim krugovima.

Ovo nije prvi put da su Izraelci predstavili etničko čišćenje kao moguće rješenje za sukob s Palestincima. Izraelski analitičari i političari ranije su davali prijedloge za ono što se u cionističkoj terminologiji naziva "transferom" Palestinaca.

Pročitajte i ovo Gaza noću Iz minute u minutu FOTO/VIDEO "Svakoga bi to trebalo potresti do kosti": Svaki dan u Gazi više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno

Tijekom rata protiv Gaze 2014. Moshe Feiglin iz vladajuće stranke Likud, koji je u to vrijeme bio zamjenik predsjednika Knesseta, javno je predstavio prijedlog od 7 točaka za etničko čišćenje Gaze. Taj je stav ponovio i 2018.

U dokumentu se navode i dvije druge opcije rješavanja palestinskog pitanja, ali se odmah odbacuju. Jedna je da se puste palestinske vlasti koje kontroliraju dijelove Zapadne obale da vladaju i Gazom ili da se podupre lokalni režim, ali se navodi kako je s njima problem što neće služiti kao sredstvo odvraćanja od napada na Izrael.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Gazu Golema tuga Devetogodišnja djevojčica umrla nakon srčanog zastoja kada su se oglasile sirene koje upozoravaju na raketni napad

Vladini dužnosnici umanjuju značaj dokumenta, a Ured premijera je rekao da dokument predstavlja početna razmišljanja o pitanju pojasa Gaze nakon što se svrgne Hamas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene