Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dolini Neretve počela je berba mandarina. Tijekom iduća dva mjeseca neretvanski voćari ubrat će gotovo 50 tisuća tona ove voćke, a više od polovice svega ubranog ide u izvoz.


Već u 7 sati uzgajivač mandarina Živko Mustapić stigao je na plantažu. Pred njim je veliki posao, čeka ga dvije tisuće stabala. 'Berba će trajati oko mjesec dana, ovisi kako zore. Čekamo da budu zrele', kaže Mustapić.

>> Dubrovački volonteri prikupljaju neobrane voćke za beskućnike

Vezani članci Božićna drvca Lani izvezli božićnih drvaca u vrijednosti od tisuću eura, a uvezli za 215 tisuća Slika nije dostupna Počela berba mandarina: Urod manji za čak 40 posto

Diljem doline radi se bez prestanka. Veliki posao traži sudjelovanje cijele obitelji. 'Berba je počela jutros', rekao je Ivan Mataga, uzgajivač. Ovogodišnja berba počela je s lijepim vijestima: neretvanska mandarinu Hrvatska je dodala na popis zaštićenih autohtonih proizvoda.

'Tome se veselimo. Nadamo se da će ići prema brendu, ali, evo, to je i mene iznenadilo', rekao je Mustapić. Ipak, urod je dosta manji nego ranije. Neretvanskoj mandarini ni vrijeme nije išlo na ruku. Prošle godine prvo velika hladnoća, pa velika suša. Ove godine velika tuča, urod mandarina u Neretvanskoj dolini je prepolovljen.

Ovogodišnji očekivani urod na oko 2 milijuna i 200 tisuća stabala je 40 tisuća tona. Kao i prethodnih godina, najmanje dvije trećine neretvanske mandarine završit će u izvozu', rekao je Miodrag Kiridžija iz udruge voćara 'Mandarina'.

Neretvanska mandarina tako će otputovati u zemlje Europske unije i Rusiju, a od izvoza ove voćke u državni proračun sliti će se milijuni eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook