Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobjeda Hillary Clinton u New Hampshireu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton neočekivano je pobijedila senatora Baracka Obamu na predizborima Demokratske stranke koji su u utorak održani u New Hampshireu, maloj saveznoj državi na sjeveroistoku SAD-a, suprotno anketama koje su najavljivale pobjedu Obame.

Nakon 77 posto prebrojanih glasova, Clinton je osvojila 39 posto, a Obama 37 posto glasova, a agencija Associated Press i nacionalne TV mreže proglasile su pobjedu senatorice iz New Yorka i bivše prve dame SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Višednevni posjet Josipović putuje u SAD na sastanak s Bidenom i Hilarry Clinton Slika nije dostupna Zabuna ili nešto drugo? VIDEO: Gaf Hillary Clinton - poljubila japansku caricu

Uoči glasovanja, Obama je u više anketa imao prednost od 39 prema 30 posto glasova za Clinton, što se podudaralo s rezultatima prvih predizbora u Iowi 3. siječnja kada je pobijedio, a u stožeru Clinton su najavljivali kadrovske smjene i promjene u predizbornoj retorici. Pozornost američke javnosti zaokupljala je snimka jednog susreta Hillary Clinton s biračima u ponedjeljak, na kojoj je gotovo zaplakala govoreći što joj osobno znače izbori i kampanja.

Kod republikanaca je, nakon 78 posto prebrojanih glasova, potvrđena pobjeda senatora iz Arizone Johna McCaina s 37 posto, ispred Mitta Romneya s 32 posto glasova. Treći je pobjednik Iowe, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee s 11 posto glasova, četvrti bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani s 9 posto, a peti kongresnik Ron Paul s 8 posto glasova. 

Kod demokrata je treći bivši senator John Edwards sa 17 posto, četvrti guverner Novog Meksika Bill Richardson s 5 posto, a peti kongresnik iz Clevelanda hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich s 1 posto glasova.

Predizborima u New Hampshireu, koji ima samo 1.3 milijuna stanovnika, odazvalo se blizu 70 posto od 828.000 tisuća registriranih birača, što govori o iznimnom interesu za predsjedničke izbore 2008., zakazane za 4. studenoga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene