Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina demonstranata u Ljubljani je prosvjedovala protiv najave da će se prekid neželjene trudnoće ubuduće plaćati, što je ministar za rad, obitelj i socijalnu skrb Janez Drobnič obrazložio kao jednu od mjera vlade za povećanje nataliteta.


Demonstranti okupljeni oko "Neformalne studentske inicijative za pravo na pobačaj" oblijepili su ulaz u Drobničevo ministarstvo plakatima kojima se dovodi u pitanje takva mjera "pretvaranja žena u strojeve za rađanje", a u izjavi za javnost izrazili zabrinutost "stanjem demokracije u zemlji koja deportira Rome i ukida pravo na pobačaj" i pozvali premijera Janeza Janšu da se izjasni o ministrovoj najavi.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Red za testiranje na koronavirus Zaraznija mutacija stigla nam vrlo blizu: Susjedi otkrili prvi slučaj indijskog soja koronavirusa

Drobnič je u srijedu, govoreći o nacionalnoj strategiji podizanja sada kritične stope nataliteta, rekao da će se preko ginekologa i državnih zdravstvenih komisija za odobrenje pobačaja ubuduće nastojati smanjiti broj prekida neželjene trudnoće.

Prema tim planovima, komisije bi ubuduće odobravale da se na trošak javnog zdravstva vrši prekid trudnoće samo u slučajevima kad bi porod mogao dovesti u pitanje zdravlje trudnice, dok bi u ostalim slučajevima za prekid trudnoće plaćale žene same. 

Prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u Sloveniji se godišnje u bolnicama obavi nešto više od 7.000 abortusa. Cijena jednog iznosi oko 500 eura, no do sada ga je plaćalo javno zdravstvo.

(Hina) xfl ybr