Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobačaj u Sloveniji ostaje besplatan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina demonstranata u Ljubljani je prosvjedovala protiv najave da će se prekid neželjene trudnoće ubuduće plaćati, što je ministar za rad, obitelj i socijalnu skrb Janez Drobnič obrazložio kao jednu od mjera vlade za povećanje nataliteta.

Demonstranti okupljeni oko "Neformalne studentske inicijative za pravo na pobačaj" oblijepili su ulaz u Drobničevo ministarstvo plakatima kojima se dovodi u pitanje takva mjera "pretvaranja žena u strojeve za rađanje", a u izjavi za javnost izrazili zabrinutost "stanjem demokracije u zemlji koja deportira Rome i ukida pravo na pobačaj" i pozvali premijera Janeza Janšu da se izjasni o ministrovoj najavi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Slovenija: Pobačaj ostaje besplatan

Drobnič je u srijedu, govoreći o nacionalnoj strategiji podizanja sada kritične stope nataliteta, rekao da će se preko ginekologa i državnih zdravstvenih komisija za odobrenje pobačaja ubuduće nastojati smanjiti broj prekida neželjene trudnoće.

Prema tim planovima, komisije bi ubuduće odobravale da se na trošak javnog zdravstva vrši prekid trudnoće samo u slučajevima kad bi porod mogao dovesti u pitanje zdravlje trudnice, dok bi u ostalim slučajevima za prekid trudnoće plaćale žene same. 

Prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u Sloveniji se godišnje u bolnicama obavi nešto više od 7.000 abortusa. Cijena jednog iznosi oko 500 eura, no do sada ga je plaćalo javno zdravstvo.

(Hina) xfl ybr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene