Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teška tragedija zadesila je ilegalne imigranate u Sredozemnom moru koji su nakon 15 dana plutanja na gumenjaku umrli bez pitke vode.


Plovilo s 55 imigranata iz afričkih zemalja krenulo je iz Libije prema Italiji. Poslije 15 dana provedenih na moru samo je jedna osoba preživijela.

Vezani članci Marija Baksa (Foto: Screenshot) Još jedan rastanak: Velika zvijezda i seks-simbol Jugoslavije preminula u 74. godini života Liječnik, ilustracija (Foto: Getty images) Svakih 39 sekundi od upale pluća umre jedno dijete, a može se lako spriječiti

>> U potrazi za 'boljim životom': Stravične smrti imigranata

Na plovilu je umrlo 54 osobe, obznanilo je Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Jedina preživjela osoba je građanin Eritreje koji je ispričao predstavniku UN-a što se dogodilo na plovilu. Eritrejca je spasila obalska straža Tunisa.

Prebačen je u bolnicu u mjesto Zorzis gdje je ispričao kako se na gumenjak ukrcalo njih 55, uglavnom iz Eritreje, te su krenuli prema Italiji. No, kada su već nazirali talijansku obalu, jaki vjetar je promijenio smer plovilu prema Tunisu. Nakon nekoliko dana ponestalo je vode, a gumenjak se počeo ispumpavati. Bez pitke vode imigranti su počeli umirati, a među njima i trojica rođaka jedinog preživjelog.

'To je bila prava tragedija', kazao je Alexander Aleinikoff, zamjenik Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice. Drugo plovilo od 10 metara s 50 ilegalnih imigranata, među kojima 11 žena i jedno dvogodišnje djete, uočeno je na 60 milja od obale Sicilije. Brzi čamac talijanske obalske straže došao je do plovila s imigrantima, te ih prebacio do Sicilije, do luke Pozzallo, gdje su okrepljeni. Od početka ove godine oko 1.300 ilegalnih imigranata je morskim putem stiglo u Italiju, uglavnom iz Libije. Prema izvješću UNCHR-a ove je godine na prelasku Sredozemlja poginulo oko 170 ilegalnih imigranata. (Agencija VLM) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.